Zene

 

 

Észrevetted – e már, hogy milyen nagy hatással van ránk az a zene, amit hallgatunk? Néha elég, ha csak egy dallam megüti a fülünket, hogy velünk maradjon egész nap. S ha ehhez a dallamhoz még valamilyen érzelem is társul, akkor tovább visszük magunkkal, akár egy életen át. 

S megfigyelted – e már, hogy milyen érzéseket vált ki belőled egy egy olyan dal, amit addig nem hallottál, csak véletlenül csendül fel az autódban, a nappalidban, egy nyitva felejtett rádióból, vagy TV-ből. Ha eddig nem vetted ezt észre tudatosan, kérlek, csinálj egyszer, egy kísérletet. Semmi mást nem kell tenned, mint megfigyelni  önmagadat, s a felbukkanó érzéseket ilyenkor. Mit érzek? Kellemes, vagy nyomasztó? Miért? Hogy érzem most, vagy hogyan éreztem magam zenehallgatás előtt? 

Meglepődve fogod tapasztalni, hogy lesznek olyan dallamok, zenék, amik után vidámságot, életszeretetet, örömet, boldogságot érzel, majd lesznek, amik erővel, energiával töltenek fel, s lesznek olyanok is, amik lehangolnak, vagy felidegesítenek. 

S ha ez veled így történik, akkor tudd, hogy gyermekeidnél ez még jobban így van. Ők nagyon érzékenyek, s fogékonyak mindenre, ami körülöttük történik. Ráadásul jobb agyfélteke beállítottságúak, így a zene, a képek, s minden, ami művészet, még jobban rabul ejtik őket. Ha nem is értik a szavakat, a dalok energiáját megérzik. Annyira rá tudnak hangolódni az éppen játszott dalra, zenére, hogy szinte elképzelhetetlen. 

Amíg gyermeked kicsi, szülőként hatalmas felelőséged van abban, hogy mit hallgatsz, s mit engedsz gyermekednek hallgatni, látni. Válogasd meg tudatosan azokat a zenéket, dalokat, hangokat, beszélgetéseket, amik elérhetnek hozzá. Figyelj a TV műsorokra, rádió beszélgetésekre, s az ott lejátszott dalokra.

Ha nem teszed, akkor is szembesülni fogsz ezekkel, csak nem fogod érteni, miért lett az addig kedves, nyugodt gyermeked hirtelen hisztis, dühös, vagy csak egyszerűen kezelhetetlen. Túl sok volt neki az az energia, ami a hallott dolgokból, az ottani zenéből áradt, s nem bírta feldolgozni, nem volt lehetősége lerázni magáról, így verbálisan, vagy a viselkedésében jut ez kifejezésre. Ezeket meg tudod előzni, odafigyeléssel, tudatossággal.

Lehetséges, hogy először saját magadat, s az általad hallgatott zenéket kell megvizsgálni, s a velük együtt létrejött érzéseidet. Miért pont azt a zenét hallgatod, mindennap, s mit fejez ez számodra ki? Feltöltődsz általa, vagy csak háttérnek használod? A benne lévő szavak emelnek téged, vagy ellenkezőleg? Hangosan hallgatod, vagy elég, ha halkan szól, úgy is megnyugtat? 

Saját tapasztalatom az, hogy amikor az embernek kevés az energiája, nagyon alacsony a rezgése, fáradt, akkor szívesen hallgat nagyon hangos zenét. Mintha csak ez a hangos zene adna olyan élményt, mint máskor a halkabb. Mintha a fülünk már aludna, csak mi még nem tudtuk követni.  

Ha olyanra bukkansz a saját magad, s a zenéid vizsgálata közben, ami nem tetszik, örülj neki.  Most jött el az ideje, hogy ezt is a tudatosságra, a felszínre emeld, s szembenézz vele. Oldd meg a mélyben rejlő gondjaidat, gyógyítsd be a sebeidet, s meglátod, olyan zenét fogsz választani, ami a magasba röpít téged. 

Mutass a gyermekednek sokféle dallamot, zene darabot, s engedd, hogy intuitívan válassza ki azt, ami a legközelebb áll a szívéhez. Tanítsd meg a zene segítségével lecsendesedni, ellazulni, vagy éppen koncentrálni. A gyerekek nagyon szeretik a halk, lágy meditációs zenét  tanulás közben. Kikapcsolja a külvilág zaját, nyugodt, kicsit mesevilágba viszi őket. Kutatások bizonyítják, hogy pl. komolyzene hallgatás felerősíti a tanulás eredményességét, s a koncentrálóképességet.

Az a gyerek, aki rendszeresen énekel, ( nyugodtan lehet, amit szeret), zenét hallgat, vagy hangszeren játszik, annak jobban megy a matematika, s más logikára épülő tantárgyak is. Sőt, tovább megyek, a zene gyógyítólag is hat mind a gyermekre, mind a felnőttre. Tudósok megfigyelték, hogy ha túl sok az életünkben a feszültség, a zene lelassítja a pulzusunkat, s csökkenti a szorongást. Segít abban, hogy megnyíljunk a pszichikus képeségeink felé. Ráadásul, ha testmozgás közben hallgatjuk, csökkenti az erőkifejtés érzését. 

Ha nagyobb már a gyermeked, s aggódsz amiatt, hogy esetleg olyan zenét hallgat, amely depressziót, levertséget, szorongást válthat ki belőle, akkor ülj le vele, s kérdezd meg őt, hogy meghallgathatod -e az adott zenét. Amikor a dal véget ért, kérdezz rá finoman, hogy mit jelent a gyermeknek ez a szám, vagy kérd meg, hogy magyarázza el neked. Ne véleményezd, ne ítéld el, csak hallgasd meg őt. Ezt megteheted akkor is, ha tetszik az általa hallgatott zene. Jobb kapcsolat alakul így ki közöttetek, s te is képben leszel, mi történik éppen vele. 

Bizonyos dalokban azonban negatív energiák is vannak. Ha sötét témájú dalokat hallgat a gyermeked, vagy hirtelen tiszta feketében jár, illetve a hangulata változik, akkor ez depresszióra utalhat. Ez nem biztos, de mindenesetre figyelmeztető jel lehet. Ilyenkor figyelj, s hallgass a szívedre, aki megmondja, mit kell tenned, hogyan tudsz neki a legjobban segíteni.

Dr Doreen Virtue szerint nagyon ajánlatos csodálatosan érzékeny gyermekünket elvinni un. ” doboló- körök” -re. Ez azt jelenti, hogy az emberek egy kört formálva leülnek egymással, s dobokon, vagy csörgőkön játszanak. A csoport minden egyes tagja a saját ritmusát játssza, a ritmusok végül mégis igazodnak egymáshoz. S mivel magyarok vagyunk, s ősi magyar hagyomány dobkörben együtt énekelni, dalolni, s dobolni, keress egyet e környezetedben. Így a jó zene mellett a magyarságát is erősíted. 🙂

Egy nem régiben végzett kutatás kimutatta, hogy a doboló körök jó hatással vannak az immunrendszerre, s stressz esetén nagyobb ellenálló képességet biztosítanak számunkra. Ezt kipróbálhatod a gyermekkel otthon is, de társaságban sokkal, sokkal élvezetesebb. 

A zene egy fantasztikus dolog, amivel Istenünk megajándékozott bennünket. S hála azoknak a  művészeknek, akik hallható formában megmutatják nekünk ezt a csodát. Válogass belőlük szíved szerint, s mutasd meg gyermekednek is a zene hatalmát. A tudatosság kerül előtérbe újra, s egyre inkább, a gyermeknevelésben, és a saját életünkben is. 

Kívánok élvezetes zenehallgatást, s sok sok közös énekléssel töltött együttlétet nektek! 

 

Szeretettel: Balogh Andrea

 

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =