Testvérek

 

 

Testvér. Egy szó, ami annyi érzelmet tud belőlünk, s gyermekeinkből kiváltani. A határtalan szeretet s a határtalan gyűlölet is belefér ebbe a kapcsolatba, attól függően, hogy épp az életünk, életük melyik szakaszában vannak. 

Test – vér. Egy másik gyerek, akinek ugyanazok a szülei, ugyanabba a családba született. Az első ember az életben, akivel meg kell osztani a szülők szeretetét, ugyanakkor az első ember, akivel akár örökké tartó véd és dacszövetséget lehet kiépíteni. 

Minden szülő álma, hogy ez utóbbi jöjjön létre, s a testvérek szeressék, elfogadják egymást mind gyermekkorban, mind majd a felnőtt életben. Meg kell azonban értenünk, hogy egy gyermek számára egy testvér elég nagy feladat. Ő tanítja meg, ha lehet így fogalmazni, először a társadalomba való beilleszkedés nehézségeit. Alkalmazkodni, megosztani mindazt, amink van, türelmesnek lenni, várni, elfogadni, ha a másik elsőbbséget élvez valamiért, lemondani, hát, ezek még egy felnőtt embert is próbára tesznek, nem hogy egy kisgyermeket, aki az egész világot, s benne a szüleit is magáénak érzi. 

Mégis. Ezeket leszámolva, a testvér az egyetlen, akivel elmélyülten lehet a nap minden szabad órájában játszani, ha ő is úgy akarja, akivel éjszaka is lehet beszélgetni, s akinek még azt is el lehet mondani, amit az ember a szüleinek sem mer, vagy nem akar. Aki úgy fogja őt ismerni, mint senki más, mindaddig, amíg a felnőtt életét el nem kezdik, s talán még utána is. 

Szülőként nagyon sokat tehetsz azért, hogy gyermekeid között jó kapcsolat alakuljon ki.

Tanítsd meg arra őket, hogy a szeretetet nem lehet elosztogatni. Minél jobban szeret valaki, s minél több embert, annál több szeretet lesz a szívében. Ez bizony nem hasonlítható semmilyen eddigi tapasztalathoz, egyedül Isten felénk irányuló szeretetéhez. 

Tanítsd meg őket, hogy nem lehet egyformán szeretni az embereket, gyerekeket. Hiszen mindenkinek másra van szüksége, mert másképp érzi a felé irányuló szeretetet. Így felesleges összehasonlításokat végezniük. Szeresd mindegyiket feltétel nélkül, az épp neki megfelelő módon, s ne foglalkozz azzal, ha ezt nem értik meg. Ne akarj senkinek megfelelni, nekik se, egyedül a saját szívednek, de annak mindig. 

A gyereknevelés során fogsz hibákat elkövetni, de ha biztos vagy abban, hogy mindig a legjobbat akartad, akarod a gyermekeidnek, akkor fogadj el minden eddig meghozott, s ezután meghozandó döntésedet is.

Tudatosan figyelj arra, hogy mindegyik gyermekeddel tölts minőségi időt, akármilyen picikét is. Ilyenkor a figyelmed teljesen rá irányuljon, s zárj ki mindent, ami megzavarhat benneteket. Lehet, hogy ez csak egy negyed, vagy egy fél óra a nap során, de már sokat segít megelőzni a testvérféltékenységet. S a párod ugyanúgy. A gyermeknek szükségük van mindkét szülő csak rá irányuló figyelmére, s szeretetére. 

A vitáikba mindaddig ne avatkozz bele, amíg nagyobb baj nem fenyeget. Tanítsd meg nekik a konfliktusaikat önállóan megoldani. Figyelj arra, hogy mindketten kimondják a véleményüket, s tanítsd meg nekik a kompromisszum jelentését, s gyakorlatát. 

Történetekkel, sok sok beszélgetéssel segíts nekik, hogy felismerjék a saját érzéseiket, s megtanulják azokat kezelni is. Ha bármilyen nagyobb vita veszekedés alakul ki, ülj le velük, s derítsétek ki az okát. Ha ők nem is, te maradj a középpontodban, s kérdezd őket mindaddig, amíg mindenki ki tudta mondani azt, amit sérelemnek élt meg. Ez nagyon fontos, mert így tanulja meg, hogy egyrészt a másik gyermeknek is vannak érzelmei, amit figyelembe kell venni, másrészt megtanulja megfogalmazni a saját érzéseit. Empátia, odafigyelés, a másik meghallgatása, a másik érzéseinek az elfogadása alakul ilyenkor ki, s ennek nagyon nagy hasznát fogja venni a későbbiekben.

Akármilyen is most a kapcsolat gyermekeid között, tudd, hogy ők egymást is választották leszületésük előtt, ugyanúgy, ahogy mindketten téged, s az édesapjukat. Szeretni, de tanítani is fogják egymást. Örülj, ha jó a kapcsolat közöttük, s fogadd el azt is, ha nem.  Mindegyik az ő döntésük, főleg felnőtt korban, amit szabadon, saját akaratból hoznak meg. S ugyanígy, saját elszántukból bármikor meg tudják gyógyítani a kapcsolatukat. 

Ha van testvéred, ápold te is azt a kapcsolatot, példát mutatva így a gyermekeidnek. Ha valamiért nem tudod ezt megtenni, magyarázd el az okát a családodnak, vállald fel, hogy most így döntöttél. S legyél kész, ha lehetőséged adódik rendbetenni ezt, s meggyógyítani életednek ezt a részét is.  

Ha pedig egyedüli gyermek vagy, vagy egy gyermeket nevelsz, akkor az úgy van jól. Mindenkinek más az útja, más az, amit meg akar tapasztalni ezen a földön, s más a hogyan is. A te életed így tökéletes. 

Ha a bejegyzés olvasása közben eszedbe jutott olyan ötlet, tapasztalat, amit kipróbáltál, s bevált, kérlek oszd meg velünk! Ez lehet olyan, ami a testvéreddel erősítette a szeretetet egymás között, vagy  a gyermekeid testvéri kapcsolatát segítette. Segítsünk egymásnak, hogy a családunkban végre béke uralkodjon, s gyermekeink egymás iránti szeretetben nőjenek fel. 

Áldás rád!  🙏💖

 

Szeretettel: Balogh Andrea

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 3 =