Szülőnek lenni

 

Minden gyermek egy megismételhetetlen csoda, egy ajándék a világnak, s nekünk szülőknek. De nem mindig könnyű velük együtt élni, ugyanis megváltoztatják a világunkat, a nézőpontunkat, bennünket.

Elvisznek bennünket a kétségbeesés szélére, néha fizikai kitartásunk határáig, s rákényszerítenek minket olyan változásokra, amit saját önszántunkból soha, vagy csak nagyon sokára tennénk meg. De ez az ő feladatuk, ezért jöttek ide, erre a gyönyörű Földre, hogy lerombolják mindazt körülöttünk, bennünk, ami már nem működik, ami idejét múlt. Azért vannak itt, hogy változást hozzanak erre a bolygóra, a mostani világunkra.

Minden változás fáj, mert a régit előbb el kell engednünk, hogy az új jöhessen. Mi, felnőttek, nehezen mozdulunk, nem szeretjük elhagyni a megszokott, berögződött gondolkodási és viselkedési sémáinkat. Ez komfortot, „biztonságot” ad nekünk, ezt ismerjük, megszoktuk. Sokszor félünk is az újtól, az ismeretlentől. S aztán rájövünk, hogy gyermekeinknél már nem működnek a megtanult, átöröklött, régi módszerek.  Már máshogyan reagál dolgokra, nem akar beállni a sorba, különc viselkedésével különleges, egyedi bánásmódra van szüksége. 

Viselkedésével rávilágít olyan dolgokra, amivel eddig nem akartunk szembenézni, nem akartuk megoldani, egyszerűbbnek tűnt a szőnyeg alá söpörni. De itt az idő, hogy megoldjuk a dolgainkat, felelősséget vállaljunk a gondolatainkért, az életünkért, s őérte is. Bennünket választott édesanyjának, édesapjának, mert ott fent még tudta, hogy mi fogjuk legjobban támogatni az útján. Tudta azt is, hogy szeretni fogjuk annyira, hogy képesek vagyunk még változni is, megváltoztatni azokat a tulajdonságainkat, amik nem visznek előre bennünket. 

A békét, a szeretetet hozzák el nekünk ők, de ahhoz, hogy ezt el is érjük, tennünk kell. Megvizsgálni önmagunkat, az életünket: Mi az, ami nem működik? Hol nem érzem magam boldognak, kiteljesedettnek? Ha nem kellene megfelelnem senkinek, csak saját magamnak, mit tennék? Mire van szüksége a gyermekemnek most, hogy egy boldog életet élhessen? Hogyan tudok neki én segíteni? 

Minden kérdésedre a válasz ott van benned, a szívedben. Az a kis hang, ha csendben maradsz, s elcsitítod az aggodalmaskodó, zakatoló elmédet, megmondja a választ. Mindig is tudtad, mit mond neked, csak nem akartad eddig meghallani. Most jött el az idő, hogy hallgass rá! Próbáld ki, tegyél egy apró lépést, s figyeld meg a gyermekedet! Figyeld meg, hogy változik – e viselkedése! A legapróbb lépésedet a saját boldogságod felé észre fogja venni. S megváltozik a viselkedése, jobban fog benned bízni. S megsúgom Neked, még a viselkedése is meg fog változni. Ha mégsem, akkor pedig neked lesz könnyebb megoldani a helyzetet. S már ez is javulás, nem? 🙂

Kép: Josephine Wall

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 3 =