Szülői védelem

 

Amikor gyermeked megszületett, egy csodát kaptál az élettől. De egyben felelősséget is. Vállaltad, hogy a legjobb tudásod szerint felneveled, biztonságot adsz neki, s megvéded őt attól a világtól, ami bánthatja, fájdalmat okozhat neki, eltérítheti a kiválasztott útjától, vagy megtörheti őt. 

Sok mindent nem tud majd elkerülni, hiszen olyan magára vállalt feladatokkal született, amit mindenáron meg akar majd tapasztalni, kijavítani, rendbe tenni. Ebbe sajnos nincs beleszólásod, ráhatásod. Ilyenkor csak annyit tehetsz, hogy mellette állsz, bátorítod őt. Ha kérdez, irányt mutatsz, tanácsot adsz, s biztos menedék leszel az ő talán viharos életútján. 

De vannak helyzetek, amikor a te éleslátásodra, anyai / apai megérzésedre, szerető szívedre van szükség, hogy ne sérüljön még jobban, vagy feleslegesen ne kapjon más megoldandó terheket, mint amit bevállalt. Arra van szükség, hogy óvd őt a világtól, a sértő megjegyzésektől, a bántó viselkedéstől. Ez főleg akkor nagyon fontos, amikor még kisgyerek, s nem tudja megvédeni önmagát. Mire nagyobb lesz, addigra meg tudod tanítani őt, hogy szeretettel és határozottsággal kiálljon saját magáért. Ezt te tudod neki megmutatni példamutatással, pont olyan helyzetekben, amikor megvédted őt, amikor még nem volt rá egyedül képes. 

Hányszor adtál igazat másoknak, a tanárnak, a szomszédnak, a nagymamának, amikor ő kritizálta, megbántotta a gyermekedet úgy, hogy te a szívedben érezted, hogy ez nem igaz, vagy, hogy ehhez ennek az embernek nincs joga ? S aztán a békesség kedvéért, vagy azért, mert azt gondoltad, nem tudsz ellene semmit sem tenni, meghallgattad az ő véleményüket, talán hangosan igazat is adtál nekik, s titokban megvigasztaltad a gyermekedet: Semmi baj, én akkor is szeretlek. 

Ha legközelebb jön egy ilyen szituáció, nyugodtan mondd ki a véleményedet, vagy változtasd meg tettekkel az egész helyzetet. Ne haraggal, gyűlölettel a szívedben, csak csendes bizonyossággal, hogy a gyermekedet náladnál jobban senki sem ismeri. Állj ki a gyermeked mellett, védd meg őt! Ekkor fogja igazán érezni, hogy szereted, s azt is, hogy biztonságban van. Tudni fogja, hogy van valaki, aki megérti őt, s kiáll mellette. Ő rád bízta magát, amikor téged választott szülőjének. Tudta, hogy megvéded őt mindenkitől, néha még a saját tévelygéseitől is. 

Példamutatásoddal tanítod is őt, hiszen valamikor majd neki is lesznek gyermekei. S akkor eszébe fog jutni, hogy mit tettél, s gondolkodás nélkül fogja a tanult módon a saját gyermekeit is megvédeni, vigyázni és őrizni. 

Áldás rád, aki felelősséggel gyermeket nevelsz!

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =