Szereteten alapuló új társadalom

 

 

Neale Donald Walsch ” A beszélgetések Istennel” 4. könyvében említést tesz egy olyan lehetséges társadalomról, ahol az emberek a szeretet helyes gyakorlásának alapelvei szerint élnek. Ez mind egyéni szinten, mind társadalmi szinten hatalmas változáshoz, átalakuláshoz vezet majd. Ezt összehasonlítja a Földön uralkodó mostani egyéni és társadalmi szokásainkkal. Érdemes elgondolkozni azon, hogy mi az, amit mi, emberek meg szeretnénk valósítani az általa felsorolt alapelvekből, s mire tanítjuk majd a gyermekeinket is.

Tapasztalataim szerint ezeket az alapelveket a gyermekek kisebb nagyobb eltéréssel élik a mindennapjaikban, mindaddig, amíg mi, a körülöttük élő felnőttek meg nem változtatjuk a nevelési elveinkkel, illetve saját életünkben megélt példáinkkal, amit ők tanulás és utánzás révén elsajátítanak. Így, mint sok minden a gyermekek életében belőlünk, szülőkből, pedagógusokból indul ki. Nekünk kell új hitrendszereket, szokásokat meghonosítani először a saját életünkben, majd megtanítani gyermekeinknek ahhoz, hogy a jövő generációja már felszabadultan, és boldogan élhessen. 

 

Nézzük ezeket az új alapelveket:

 

1. Az Új Világ tagjai látják az élet egészének egységét, és eszerint is élnek. A fel nem ocsúdott emberek gyakran tagadják vagy figyelmen kívül hagyják az egység létét. 

Az Új Világ tagjai sohasem kérdőjelezik meg, hogy minden Egy. Látják, hogy a mindenségben csupán egyetlen energia – egy Forrás vagy Erő – létezik. Az élet minden parányát áthatja ez az alapvető intelligencia.

A lelked a bensődben lakozó Őseredeti Lényeg energiájának Forrása, azaz a benned rejlő Isten. A Földön tehát a lélek Isten emberi alakban, az emberi lény pedig egy lélek, amelyben Isten lakozik.

Szabadságodban van megteremteni bármit, amit csak kívánsz, ez isteni természeted legfenségesebb kinyilvánítása. Másként fogalmazva: ti mindnyájan szabad akarattal rendelkeztek. Egyedül tőletek függ, ( egyéni és kollektív szinten egyaránt) milyen formába gyúrjátok a teremtés „anyagát” – vagyis mit változtattok színtiszta energiából szilárd anyaggá. Döntéseitekben meghozatalában szabadon követhetitek a testetek, az elmétek vagy a lelketek sugallatát. 

 

2. Az Új Világ tagjai mindig igazat szólnak. A fel nem ocsúdott emberek gyakran hazudnak önmaguknak és másoknak egyaránt. 

Az Új Világ tagjai sohasem takarják el szemüket az igazság elől, tévedhetetlenül felismerik, és ki is mondják. Képtelenek hazudni – és a szándékaik közösek. Mindnyájan megtanulták, hogy az önáltatás és mások rászedése a legkevésbé sem célravezető módszer, hiszen csupán eltávolítaná őket közös vágyaiktól és szándékaiktól, ahelyett, hogy közelebb vinné hozzájuk a fajukat. 

Számukra elképzelhetetlen, hogy bármilyen valótlanságot ejtsenek ki a szájukon, ugyanis egyéni rezgéseik olyan változáson mennének keresztül, amelyből nyilvánvalóvá válna, hogy a szavaik nincsenek összhangban tényleges tudásukkal, és ismeretükkel. Eleve semmi értelme, hogy megpróbáljanak hazudni.

A fel nem ocsúdott emberek  figyelmen kívül hagyják sokszor még a fontos dolgokat, s hazudnak, főleg önmaguknak ezekkel kapcsolatban. Pl. a képek és hangok folyamatos özöne, amellyel ma kiskoruktól kezdve elárasztjátok csemetéiteket, hatással van az életszemléletükre, s köze van ahhoz hogyan alakítja a következő nemzedék napi megtapasztalását. Nem vagytok hajlandóak beismerni, hogy társadalmatokban az egyre elharapózó erőszakért – legalábbis részben – az erőszakos képek áradata felelős, amely az elméteket ostromolja, hiszen ha bevallanátok, akkor valamiféle megoldást is keresnetek kellene a problémára. Ti viszont úgy gondoljátok, hogy úgysem tehettek semmit, így hát jobb, ha a problémát a szőnyeg alá söpritek.

Az Új Világ tagjai közös vágyakat és szándékokat táplálnak magukban, s ekkor nincs szükség hazugságra. Amikor rájöttök, hogy mindannyian egyek vagytok, s mind ugyanarra vágytok, végre egyetlen szándék fog vezérelni benneteket, az isteni szándék kinyilvánítása az élet valamennyi formája iránt. 

 

3. Az Új Világ tagjai mindig állják a szavukat. A fel nem ocsúdott emberek gyakran mást tesznek, mint amit gondolnak.

A gondolatot mi magunk teremtjük, s van hatalmunk felette. Az Új Világ tagjai amikor azt tapasztalják, hogy olyan gondolat fut át a fejükön, amit nem kívánnak megvalósítani, haladéktalanul másra fordítják a figyelmüket, illetve kiűzik a fejükből. Némi gyakorlattal eljutnak odáig, hogy egyetlen olyan gondolatot sem forgatnak a fejükben, amelynek a megvalósulását nem szívesen látnák az életükben.

Tehát, ha bármely futó gondolatod nem teljesen pozitív, tereld másra a figyelmedet. Ha viszont pozitív gondolatot forgatsz a fejedben, bízvást oszd meg bárkivel, akit érinthet vagy bármely okból érdekelhet.

Mindig tartsd meg az ígéreteidet! Ha mégis úgy éreznéd, hogy nem akarod, vagy nem tudod megtenni, amit elgondoltál, vagy kimondani készülsz… akkor inkább ne mondd ki. 

Amennyiben viszont úgy adódik, hogy nagyon is komolyan gondoltad az ígéretedet, ám később rájössz, hogy egyszerűen képtelen vagy teljesíteni, mert valami közbejött, akkor keress meg kivétel nélkül mindenkit, akinek az ígéreted szólt, és tisztázd velük a helyzetet. Mondd el nekik az igazat. Alázatosan és szelíden magyarázd el nekik, miért nincs módodban állni a szavadat. Mindenkinek mindenről a színtiszta igazat mondd!

 

4. Az Új Világ tagjai mindig mindent megosztanak mindenki mással. A fel nem ocsúdott emberek ezt ritkán hajlandóak megtenni, akkor is csak bizonyos körülmények között. 

Ha megnézzük ezt az alapelvet, akkor szinte mindenki alkalmazza ezt a saját családjában. Soha eszetekbe nem jutna zivatarban úgy járkálni az utcákon, hogy csak a saját fejetek fölé tartotok esernyőt, a párotoknak, vagy a gyereketeknek pedig odavetítek: ” Elég baj, hogy neked nincs esernyőd, de hát ilyen az élet!” Vagy nem falnátok fel egy egész almás pitét, és nem ennétek meg a párotok, gyermekeitek részét, mondván: ” Szomorú, hogy nem jut belőle mindannyiunknak; nekem mindenesetre nagyon ízlik!” 

Ezekből a példákból kitűnik, hogy tökéletesen tisztában vagytok vele, mit jelent visszautasítani a nyereséget, vagy a hasznot, ha egyedül ti részesülnétek belőle, az önzéseteket pedig szeretteitek szenvednék meg. 

Az Új Kor tagjai mindenkit a családtagjuknak tekintenek, és bensőséges szeretettel kezelnek. Hiszik, hogy mindenkinek jut elég, semminek nincsenek híján, így hát nem sietnek biztosítani a saját részüket. A teljes és maradéktalan osztozkodás eszméjét ma még a szükség szemlélete homályosítja el. 

Tudják, hogy az élet ajándék, melyből mindannyian részesültök, nem pedig olyasmi, amit a létezésetek minden napján ki kell érdemelnetek. Módotokban áll szabadon és bőkezűen osztozkodni az ajándékokon, a tehetségen, a készségeken, az ismereteken, és a bőségen is, amit az élet rendelkezésetekre bocsát, hogy utána megfigyelhessétek, ahogy maga az élet jutttatja vissza nektek mindazt, ami az életben maradásotokhoz szükséges. 

 

5. Az Új Világ tagjai sohasem tennének olyasmit, amivel károsíthatnák, vagy pusztíthatnák a fizikai környezetet, amely otthont ad nekik, amikor fizikai alakot öltenek. A fel nem ocsúdott emberek gyakran művelnek ilyesmit. 

 

6. Az Új Világ tagjai sohasem versengenek egymással, soha nem győznének úgy, ami a másik vereségével jár. A fel nem ocsúdott emberek gyakran vetélkednek egymással. 

 

7. Az Új Világ tagjai sohasem mérgezik önmagukat, sem azzal, amit megesznek, megisznak, elszívnak, magukba szúrnak, hallgatnak, vagy néznek. A fel nem ocsúdott emberek gyakran megteszik ezeket.

 

8. Egy feleszmélt faj tagjai feltétlen szeretetet éreznek mindenki iránt, és ezt ki is fejezik. A fel nem ocsúdott emberek gyakran még az Istenségről sem képesek elhinni, hogy feltétetlen szeretetet áraszt, nemhogy ők maguk tennék azt.

Az Új Világ tagjai tudják, hogy minden ember lényét a szeretet alkotja. Ha eszerint az alapelv szerint élnél, akkor pontosan azért tapasztalhatnád meg az említett dolgokat, mert az általatok  nevezett szeretetnek nevezett energiából állsz, amit a szabad akaratodból hozott döntések és választások, a magadévá tett felismerések testesítenek meg és erősítenek fel, valamint az éned ama megnyilvánulásai, melyeket a végső valóság folyamatos, és egyidejű teremtésének részévé teszel. Ezt a tudatosságot bármikor elfogadhatod. Hiszen a fejlődés lényege nem más, mint a tudatosságod folyamatos kiterjesztése. 

 

Nem változtathatjátok meg földi társadalmaitok működését egyik napról a másikra, ám egyénként akár holnaptól jó példával járhattok elől a tekintetben, hogy milyen alapvető tulajdonságokkal bír egy feleszmélt faj. Úttörő szerep vár tehát rátok.

Mindig tartsátok szem előtt, hogy nem az a vezető, aki azt mondja: ” Kövess engem!” A vezető olyan ember, aki ki meri mondani: ” Én töröm az utat!”

 

Neale Donald Walsch könyve alapján a kivonatot készítette és kiegészítette: Balogh Andrea

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =