Szavak

 

Vannak szavak, amik felemelnek, s vannak, amik lehúznak.

Vannak szavak, amik megnyugtatnak, s vannak, amik felzaklatnak.

Vannak szavak, amikből érzed a szeretetet, a tiszteletet, s vannak, amik az ellenkezőjéről mesélnek neked. 

Érted a jelentésüket, érzed az energiájukat, amik a lelkedig hatolnak. Minden kiejtett, vagy leírt szó hatással van rád, tudatosan, vagy tudattalanul. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megválogasd mindazon szavakat, amiket te használsz, s azokat is, amit engedsz, hogy elérjenek hozzád. 

Válogasd meg a TV műsorokat, a filmeket, amiket nézel, vagy a rádiócsatornákat, amiket hallgatsz. Ha úgy érzed, nyugodtan kapcsold ki őket, s helyettesítsd egy jó beszélgetéssel, játékkal a szeretteiddel, barátaiddal. De dönthetsz úgy is, hogy zenét hallgatsz, vagy csak egyszerűen csak engeded, hogy a csend betöltse a teret körülötted. Itt meghallhatod önmagadat, rácsodálkozhatsz a saját gondolataidra, s lehetőséget adsz Istennek, hogy szólhasson hozzád. Ez a csend eleinte rémisztő is lehet, ha eddig keveset, vagy egyáltalán nem próbáltad, de idővel a barátoddá válhat az így eltöltött idő. 

S amikor beszélgetsz a családoddal, a barátaiddal, vagy a munkatársaiddal, elsőként figyelj a saját szavaidra. Csak akkor szólalj meg, amikor béke van a szívedben, a szavaid mögött szeretet, vagy/és tisztelet húzódik meg. Ez akkor is fontos, ha éppen egy konfliktust akarsz elrendezni, megoldani, megbeszélni a társaddal. Amíg nem érzed a nyugalmat magadban, inkább térj ki a beszélgetés elől. Megtiszteled így mind önmagadat, mind a másik embert, s rengeteg olyan következménytől óvhatod meg mindkettőtöket, amit később sokkal nehezebb jóvá tenni, helyrehozni, mint egyszerűen el sem követni. Gondolj mindig arra, hogy az a másik ember is jót akar, csak talán teljesen más módon, mint ahogy te elképzelted. Megbeszélni, igen, meg kell, s előfordulhat, hogy mind a konfliktus megoldó képességedre, a diplomáciádra, mind a határozottságodra is szükség lesz az adott helyzetben. De a nyugalomból, a kiegyensúlyozott középpontodból kiinduló beszélgetés könnyebben vezet megoldáshoz, s még az egymás iránt érzett tisztelet is fenn maradhat. 

Ha a másik szavai zaklatnak fel téged, keresd meg magadban az okot, amiért így érzel. Talán egy régi tapasztalat, élmény, ami újra felbukkant benned. De az is lehet, hogy te nem adtál, vagy nem kaptál elegendő tiszteletet, szeretetet, elfogadást, megértést a beszélgetés során. Vagy csak egyszerűen félreértettétek egymást. Derítsd fel a miértet, s oldd meg, először önmagadban.

Engedd el a régi élményt szeretettel, vagy add meg saját magadnak, mindazt, amit a másiktól vársz, illetve kérdésekkel derítsd ki, ha félreértettétek egymást. S meglásd, újra átjár a nyugalom, s a beszélgetés könnyedebbé, élvezetesebbé válik.

Figyelj a gondolataidra, mert szavaiddá válnak.
Figyelj a szavaidra, mert tetteiddé válnak.
Figyelj a tetteidre, mert szokásoddá válnak.
Figyelj a szokásaidra, mert ezek formálják jellemedet.
Figyelj jellemedre, mert sorsoddá válik.

(Példabeszédek könyve)

Tudd mindig, hogy a megoldás benned van, te formálod a saját s a családod sorsát. Szavaid, s tetteid emelhetnek, bátorítást, erőt adhatnak, vígasztalhatnak, példát mutathatnak, megnyugtathatnak.

Változtasd meg a szavaid, s megváltozik az életed!

Áldás rád! 🙏💖

Szeretettel: Balogh Andrea

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 8 =