Életkerék

 

Ismered- e önmagadat ? Tudod -e, hogy életed melyik területei, amik nagyon jól működnek, s melyek azok, ahol bizony fejlődésre, javításra, javulásra van szükség? 

Mindannyiunk számára fontos, hogy boldogságot, békét, megelégedettséget és szeretetet érezzünk életünk minden területén, s minden, számunkra fontos kapcsolatban, a hivatásunkban, a magánéletünkben. Ez javítja azt a látásmódot is, ahogy önmagunkra nézünk, növeli az önbecsülésünket, önbizalmunkat. 

Az alábbi Életkerék egy olyan önismereti eszköz, amely segít feltérképezni önmagadat, és megtalálni életed azon részeit, részét, ahol változásokra, fejlődésre van szükség.  A kerék az élet körforgását szimbolizálja, a küllők a különféle életterületeket jelképezik. 

A nyolc küllő életed nyolc legfontosabb területét szimbolizálja. Ezt, ha akarod, megváltoztathatod úgy, hogy  a saját magad által fontosnak tartott területek kerüljenek fel a küllőkre. 

A kerék középpontja a 0, s kifelé haladva emelkedik a skála 100 %  – ig. A 0 azt szimbolizálja, hogy az adott skálához tartozó terület teljes egészében hiányzik az életedből. A 100 azt jelenti, hogy az adott élet vagy munkaterület teljes egészében tökéletesen működik az életedben. 

Rajzold, vagy színezd be, hogy az egyes területeken mennyire érzed magad elégedettnek, boldognak!

A területek a képen: 

 • Család és barátok
 • Párkapcsolat
 • Egészség
 • Személyes fejlődés, tanulás
 • Szórakozás és feltöltődés
 • Karrier, munka
 • Környezet, lakás, életterek
 • Pénz, anyagiak

 

 

Ha akarod meg is változtathatod arra a mezők elnevezését olyanra, ami neked még fontosabb! Rajzold meg a saját életkerekedet! Hány százalékot színeztél be egy egy területen? Ha:

 •  70 % felett – Rendben van ez a terület. Ezt csak szinten kell tartani, s ha akarod, fel is emelheted még jobban 🙂
 • 25 – 30 % alatt : Itt gond van. Érdemes szakember segítségét kérned
 • 30 – 70 % : Itt lehetőség van arra, hogy önerőből is gyors fejlődést tudj elérni

Fontos, hogy lásd, mennyire tud forogni ez a kerék! Vagy elakad? Az életünk akkor halad jól, ha mindig tud forogni, mint egy kerék, ami egyensúlyban van. Ha bármelyik rész is túlsúlyban van, akkor a másik oldalon hiány lesz, s megakad, vagy döcög életünk kereke. Semmiféleképpen nem fogunk megelégedettséget, boldogságot érezni, amíg nem változtatunk. Amit látsz, olyan az életed. Ez nem baj, csak felhívja  a figyelmedet arra, hogy itt az idő változtatni. 

Ezután kérdezd meg önmagadtól: Mit tehetek azért, hogy jobb legyen a helyzet? A megoldás is önmagadban van, keresd, kutasd fel, mi a megoldás, hogy jobban, jól érezd magad! Tűzz ki célokat, készíts cselekvési tervet! Foglalkozz egyszerre csak eggyel!!! Kérj segítséget! Szeretetteli elfogadással haladj, elfogadással önmagad felé, a környezeted felé, a helyzetek felé! 

Változtasd meg az életed kerekét! A kulcs a Te kezedben van! Te vagy felelős a döntéseidért, de a boldogságodért is! 

Ha megtetted, tanítsd meg ezt a gyermekednek is! Egy olyan eszközt adsz majd a kezébe, amit egész életében használni tud majd, s boldogabbá teheti a saját életét általa. Mindannyiunk célja, hogy gyermekeink önállóan, boldogan éljenek akkor is, ha már nem leszünk mellettük. 

 

Ui: Ha az életkerék kiszínezéséhez, rajzolásához szükséged van segítő kérdésekre, írj nekem az andrea.cseh5@gmail.com email címre, s máris küldöm őket! Szívesen segítek Nekem abban is, hogy még több rész legyen beszínezve az Életkerekedben! Hívj, vagy írj, s találjuk meg együtt a megoldást, az utat, ami által boldogabb lesz az életed ! 🙂

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + hét =