Önbizalom, önszeretet

 

                                                                                                  Fotó: pinterest.com

Mit szólnál ahhoz, ha jönne egy jó Tündér, s minden mostani gondodat, bánatodat egycsapásra eltörölné? S mit szólsz ahhoz, hogy ez a Tündér éppen Te is lehetnél? Nem kell más, csak bíznod kell önmagadban, abban, hogy Te mindent meg tudsz oldani, hiszen a gondolataidat bármikor meg tudod változtatni. 🙂

Ahhoz, hogy bízz magadban, feltétel nélkül kell szeretni és elfogadni önmagadat! Amikor nem hiszel azoknak a megjegyzéseknek, kijelentéseknek, amik azt mondják, hogy nem vagy értékes.

Amikor elhiszed, hogy bármire képes vagy, bármit elérhetsz az életben, csak tenned kell érte. 

Ez először is azzal kezdődik, hogy elfogadod, hogy pont úgy vagy jó, ahogy megszülettél, s amilyen most vagy. Már birtokolod azokat a képességeket, amik miatt szeretheted önmagadat. 

Fogadd el, hogy nem véletlenül vagy abban a családban, azokkal a szülőkkel, azzal a testvérrel, akivel éppen most élsz. Egy régi mondás úgy szól, hogy a barátainkat magunk választjuk, de a szüleinket nem. Hát, ez a kijelentés nagyon nem igaz. A mostani szemszögedből, a fizikai szemeddel nézve, valóban, itt, ebben a testben élve szabad választásod van, milyen barátokkal vagy együtt, de mondhatod, hogy a családba pedig csak úgy beleszületik az ember. Valószínűleg olyan embereket választasz barátnak, akikkel hasonló az érdeklődési köröd, vagy akikkel együtt jársz suliba, vagy csak egyszerűen jó velük együtt lenni. 

De a szüleidet régebben választottad ki. Mielőtt megszülettél ide ebbe a földi világba, megkerested azokat az embereket, emberpárt, aki a legjobban tud majd segíteni neked ebben az életben. Volt egy szent elhatározásod, valamit meg akartál tanulni, valamiben jobbá lenni, s ahhoz pont ez a két ember volt a legmegfelelőbb. Köszönd meg nekik, hogy itt vagy, hogy lehetőséget adtak neked, hogy megszülethettél. Akármennyire nem is fogadod el most őket, akármennyire is haragszol rájuk ebben a pillanatban, életet adtak neked, segítettek abban, hogy ideérkezhess, s pont ezt a testet kapd meg, amiben most élsz.

Ha beteg vagy, vagy a tested nem teljes bármilyen szempontból, azt is Te választottad. Légy hálás a testednek, bármilyen is most!! Szeresd azt a testet, amiben élsz! Ne hasonlítsd magad másokhoz! Ha másokhoz hasonlítjuk magunkat, akkor irigykedhetnénk, hogy a másik szebb, okosabb, hosszabb a haja vagy éppen rövidebb. Gyorsabban oldja meg a feladatokat, vagy bátrabban beszél, s még lehetne sorolni. De Te így vagy tökéletes, ahogy most vagy! 

Ismerd meg önmagadat, mit szeretsz, s mit nem. Fogadd el az érzéseidet, s ha valami nem tetszik, változtass rajtuk. Indulj onnan, ahol most vagy!

Önszeretet, önbecsülés, hát bizony innen indul ki minden. Ezt csak odafigyeléssel, tudatosan lehet, főleg az elején, mert nem olyan könnyű, s előfordulhat, hogy nehezebben megy, mint gondoltad. Minél idősebb vagy, annál többször hallottad már a felnőttektől, hogy valamiért nem vagy jó. Persze, azt is elmondták, hogy milyen ügyes, okos, szép és értékes vagy. De biztos hozzátették, vagy egy másik alkalommal megemlítették, hogy miben változhatnál. S milyen fura az ember. a jót sokkal hamarabb elfelejti, s a rosszat hosszabb ideig megjegyzi. Miért? Mert szeretnénk tökéletesek, szerethetőek, boldogok lenni, s ezért mindent meg is teszünk.

Amikor kisgyerek voltál, szinte minden fizikai és érzelmi szükségleted kielégítése a felnőttektől függött. Csak akkor kaptál ennivalót, tiszta ruhát, szeretetet és szeretgetést, amikor a felnőttek eldöntötték, hogy adnak neked. Nagyon hamar megtanultad, hogyha jó vagy, nekik megfelelsz, akkor az igényeid hamarabb kielégülnek, hamarabb hozzájutsz a számodra szükséges dolgokhoz. Aztán el kezdtél növekedni, s most már van egy csomó dolog, amit saját magad is meg tudsz csinálni. De az alapdolgokban még mindig függsz a szüleidtől. A fizikai dolgokkal, mint az ennivaló, a tiszta ruha, a zsebpénz, ez még mindig így lesz, amíg Te is felnőtt nem leszel. De szeretetet már nem csak a felnőttektől, barátoktól kaphatsz! Azt bizony megkaphatod saját magadtól is! Nézz bele a tükörbe mindennap, s mondd : Szeretlek! Jó vagyok, szuper vagyok!!! Úgy vagyok szerethető, ahogy most vagyok!! S valahányszor valami rossz történik, menj a tükörhöz, s mondd: Akkor is szeretlek!!

Ha nehéz tükörbe nézni, vagy nevetségesnek érzed, akkor ragaszd az egyik fényképedet egy üres lapra, tegyél mellé kis cetliket, amire a jó tulajdonságaidat írod fel, s akaszd ki a faladra. Nézz rá mindennap, s hidd el: Szerethető, kivételes, értékes vagy! 

Egyenlőre nem is kell mást tenned, csak elhinni, hogy egy különleges gyerek vagy, olyan, amilyen nem született még erre a világra. S ha ezt elhiszed magadról, az egész világod megváltozik. Másképp fogsz gondolkozni, reagálni a dolgokra, másképp fogsz önmagadra és az emberekre nézni. 

S ha majd önmagadat elfogadtad, akkor könnyebb lesz elfogadni másokat is. Megérted, hogy mindenki különleges, értékes. Mindenkire szükség van ebben a világban.

S ahogy Te változol, úgy fognak az emberek körülötted változni, anya, apa, a tanár a suliban, vagy a barátaid . Csak nem add fel!! Csináld mindig, csináld végig!!

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 4 =