Múlt – jelen – jövő

 

Gyermekeink magukban hordozzák a múltat, a jelent s a jövőt. 

A MÚLT, az az ősi tudás , amit magával hozott előző életeiből, amit már megtanult, s megtapasztalt, kipróbált. Mindez ott van benne, mélyen, a lelkébe rejtve, s csak arra vár, hogy a felszínre emelkedhessen. Ez az a tudás, amivel akár meg tudja változtatni a világot, ha segítséget, támogatást, s bizalmat kap, hogy mindezt kibontakoztathassa. 

A múltjában benne vannak az ősei génjei, minden tapasztalata, megoldott, s meg nem oldott dolgai. Sok sok dédanya, dédapa van mögötte, akik mind örökítettek neki valamit, megajándékozták őt. Hála nekik, hogy léteztek, éltek, mert miattuk lehet most itt a gyermeked így, ebben a formában, s olyan tulajdonságokkal, amiket te is ismersz. 

A JELEN az a MOST,  amit éppen megélünk. Gyermeked minden pillanatban döntést hoz, cselekszik, tanul, szót fogad, esetleg dacol veled, vagy a világgal. Általad, s más felnőttektől tanulja meg az együttélés szabályait. A mostani kis énje alakul, formálódik. Ha szeretet és elfogadás, ugyanakkor világos határok veszi körül, önmaga lehet. Akkor van ideje békésen kivárni, amíg a teste is felnő a szelleméhez. 

A MOST tanult dolgok, meghozott döntések, felvett szokások, átélt élmények alakítják a JÖVŐjét. Az, hogy milyen ember lesz belőle, hogyan fog az embereknek segíteni majd, döntően befolyásolja a mindenkori jelen pillanat. 

A múltjához nincs ráhatásunk, hozzáférésünk nekünk, a gyermek körül élő felnőtteknek. Azt hozza magával, s mindenképpen befolyással van az életére. De a jelent már irányíthatjuk, segíthetünk neki, hogy boldog gyermekkora legyen. Észre tudjuk venni, ha valamiben kiemelkedő tehetsége van, vagy valamihez sokkal nagyobb kedvet érez, mint bármi máshoz. Motiválni, támogatni tudjuk, s megteremteni a körülményeket, ahol kibontakozhat. 

Tudd, kedves szülő, hogy a gyermeked csodálatos, megismételhetetlen. Nagyon fontos szerepe van már most, s lesz majd a jövőben. Meghatározott életcéllal érkezett, s a te feladatod, hogy segíts neki ezt megtalálni önmagában, s abban is, hogy ez kibontakozhasson. A világnak szüksége van rá, éppúgy, ahogy neked is! <3 <3

Áldás rád, aki gyermeket nevelsz! 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + egy =