Magyarnak lenni

 

Magyar vagyok, magyarnak születtem. S ha olvasod ezeket a sorokat, akkor érted ezt a gyönyörű nyelvet, s megérted a mögötte megbúvó érzést is: Itthon vagyok otthon.

Valamikor régen, még születésed előtt hoztál egy döntést. Alaposan meggondoltad, s talán a lelked és az angyalok is súgták, hogy itt, Magyarországon, vagy innen indulva lesz most ebben az életben dolgod, feladatod, küldetésed. Nagyon fontos oka van annak, hogy magyarnak születtél, vagy azt választottad, hogy magyarként éled az életedet. Ezt az okot csak te ismerheted, hiszen egyedül a tiéd, hozzád tartozik. A megfelelő pillanatban rá fogsz jönni, mi az, ha eddig nem derült még ki számodra. Meg fog mutatkozni, meg fogod érteni a saját döntésedet. Addig is engedd, hogy az érzéseid vezessenek téged.

Ha pedig tudod már ezt, akkor teszed a dolgod, becsülettel, szorgalommal, s vele beteljesíted azt az életfeladatodat, amiért ezt a helyet választottad hazádnak.. Hála és áldás kísérjen téged! 

Amíg még keresed magyarságod igazi okát, nézz mélyen magadba, s érezd meg, mi az, ami a legmélyebb örömmel, szeretettel tölt el, ha Magyarországra gondolsz. A táj, ami lehet akár hegyes, völgyes, vagy nagyon lapos, ami felidézi gyermekkorod játszóterét, vagy erővel, boldogsággal tölt fel téged? Az égbolt, ami másképp kék, s még a felhők is másképpen sorakoznak, mint máshol? Az édesanyád hangja, a sülő pogácsa illata, édesapád simogató keze, vagy szeretteid nevetése? Vagy csak egy megmagyarázhatatlan érzés, a nyugalom, a szeretet érzése, egy olyan fajta energia, ami nincs sehol másutt a világon? 

Ha valaha is érkeztél HAZA, akár hosszú, külföldön töltött idő után, akkor nagyon jól ismered ezt az érzést. Ez az, amikor az ember szívét melegség járja át, amikor magyar hangot hall, s szinte hihetetlen, hogy mindenhol magyarul beszélnek. Ez az az érzés, amikor megérkezel, s lehajolsz a földre, megcsókolni azt, hogy újra itthon lehetsz. Amikor azt érzed, jöjjön bármi, mindennel megbirkózol, minden rendben lesz, minden rendben van.

Persze, lehet másutt anyagiakban gazdagabb az élet, könnyebb a megélhetés, még talán nyugodtabbak is a körülmények, de elhiszed, hogy ez valóban így van? Ha mindent, ami körülötted van, te teremtesz, akkor valószínűleg te hoztad létre ezt a meggyőződést is. Ha pedig ez így van, akkor bármikor meg is tudod változtatni azt. 🙂

Engedd, hogy előtörjön szívedből a hazád iránti szereteted, s szétáradjon a ” Magyarnak lenni igenis jó” érzése. S amikor átjár ez a gyönyörű érzés, oszd meg ezt a gyermekeddel, pároddal, barátaiddal is. 

Ha gyermeket nevelsz, tanítsd meg őt arra, hogy büszke legyen magyarságára, a magyar nyelvre, amit a világ más országában élő emberek csodálnak, a hagyományainkra, amik különlegesek, a szívünkhöz szólnak, hiszen bennük élnek tovább őseink, az ő szokásaik, hitrendszereik. 

Neveld igazi magyarnak őt, hiszen, épp úgy, mint te, ő is a magyar népet, magyar szülőket választott születésekor. Tanítsd, vagy taníttasd őt más nyelvekre is, hogy kitágulhasson a látóköre, engedd, hogy megismerje a különböző népek kultúráját, összehasonlíthassa a sajátjával, ám ösztönözd őt, hogy soha ne tagadja meg magyar voltát. Fiatal felnőttként, vagy kamaszként, ha teheti, járja be sok sok részét a világnak, s mindazt, amit útközben megtanult, hozza haza Magyarországra, a magyar népnek. A fiatalok által, s természetesen általunk fog változni, gyarapodni ez a világ, ez az ország.

Isten áldjon meg téged, s vigyázzon rád, s kísérje utadat, drága Lélek most, Magyarország Ünnepén, s mindörökké, amíg csak élsz!

Igaz magyar szeretettel: Balogh Andrea

 

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 15 =