Koraszülött, vagy nehezen érkezett gyermekek

 

Korábban érkezett a gyermeked a tervezettnél? Vagy egy hosszú, tanulásokkal, könnyebb/ nehezebb tapasztalatokkal teli út vezetett ahhoz, hogy édesanya, édesapa lehess? Lehet az is, hogy éppen te voltál ugyanebben a helyzetben, aki ilyen úton érkezett a szüleihez? 

Akár az első, akár a második eset jellemző rád, vedd észre az ebből fakadó következményeket.

Amikor egy gyermek korábban érkezik a világra, mint a tervezett, a szülő szívében óhatatlanul félelem, aggódás, esetleg bűntudat is felléphet: Jobban vigyázhattam volna! Rajtam is múlott az ő korai születése. Annyi mindent megtehettem volna, hogy szeretett gyermekem ne ilyen korán, hanem időben jöjjön a világra! S a tudat alatti fogadalom: Ha már így történt, ezentúl védeni, óvni fogom mindentől, amitől csak tudom, hiszen, itt, a nagyvilágban nekem van erőm megtenni ezt. 

A korai születéssel összefüggő bűntudat, féltés, nagyfokú óvás a gyermek későbbi életében főleg az édesanyák gondolataiban található meg. Az édesapák, mintha jobban elfogadnák a sors akaratát, s náluk kevesebb a rossz érzés ezzel kapcsolatban. 

Abban az esetben, amikor az áldott állapot nyúlik hosszúra, nehezen fejeződik be, megjelenhet félelem ( minden rendben van/lesz ), az aggódás, ugyanakkor a tudat alatti harag, hibáztatás önmagad, a gyermek, vagy a környezeted felé. 

Amikor pedig sokszori próbálkozás, hosszú, küzdelmes út vezet egy gyermek megfoganásához, majd megszületéséhez, akkor is ott a félelem ( minden rendben lesz -e most és a későbbiekben), majd tudat alatt a bűntudat, akár vádaskodás önmagad, a párod, vagy az univerzum felé a történtek miatt. 

Kutatások folytak a koraszülött gyermekek fejlődését tekintve.  Dr. Dieter Wolke, a Warwick Egyetem munkatársa és munkatársai 200 extrém mértékben koraszülött és 148 időre született gyermeket vizsgáltak. Mindkét csoport tagjai hat éves koruk körül érzelmi és viselkedésteszteken estek át. A kutatás eredményeként koraszülöttek 19%-a szenvedett viselkedészavaroktól, míg az időre született gyermekeknek mindössze 3,4%-a. A koraszülöttek között 30,6%-ban fordult elő hiperaktivitás, az időre született csoportban mindössze 8,8%-ban. A magatartászavarok aránya 12,5% és 5,4% volt.  A társakkal való kapcsolat zavara és az érzelmi problémák előfordulása is jóval magasabb volt köztük.

Ha a kutatásokat kiterjesztenék a nehezen megfogant gyermekek körére is, tapasztalataim szerint ugyanez lenne az eredmény. 

Lehetséges, hogy a nem kifejlődött idegrendszer, az inkubátor, s egyéb gyermek által átélt tapasztalatok hatással vannak a gyermek későbbi fejlődésére, de nem minden esetben, illetve nem lehet mindent erre vonatkoztatni. Amikor a koraszülött és a túlhordott gyermekek fejlődését hasonlították össze, akkor egy Hollandiából származó tanulmány bebizonyította, hogy a számított esedékességnél később született gyermekeknél az első három évben több magatartási probléma merül fel, mint azoknál a gyermekeknél, akik csak kissé túl korán vagy a megfelelő időben születtek.

Az ADHD, a figyelem-hiperaktivitás rendellenességének kialakulásának kockázata 2,5-szer nagyobb a későn született csecsemőknél, mint más gyermekeknél. Ez a megnövekedett kockázat nem magyarázható más körülményekkel, például dohányzással vagy az anya terhesség alatti alkoholfogyasztásával, s az anya étrendjével sem. 

A kutatások eredményeit összefoglalva, egyáltalán nem szükségszerű, hogy egy koraszülött, egy  nehezen megfogant, vagy esetleg túlhordott baba hiperaktivitással, viselkedési zavarokkal küszködjön élete későbbi részében, csupán azért, mert korán, vagy nehéz úton érkezett a világra. 

De ha a koraszülés, vagy az a sok fáradtság, ami a baba érkezéséhez vezetett, bűntudattal, extrém félelemmel, féltéssel vagy talán haraggal párosul a szülők tudatában, akkor ez viszont okozhat a gyermeknél magatartászavarokat.

A gyerekek érzékelik a szüleik energiáit, érzéseit, s ennek megfelelően viselkednek.

Néha extrém érzékenység jellemzi ezeket a gyermekeket, akik mindent megpróbálnak, hogy a szüleik érzéseit kiegyensúlyozzák, a rosszakat megszüntessék, azon az áron is, hogy átveszik őket.

Máskor olyan szituációkba vonják bele a szüleiket, ami az elkényeztetésükre hívja fel a figyelmet. Kis irányítókká válnak, ami mind nekik, mind a szüleiknek gondot okoz. Ők bizonytalanságuk, vagy gyermeki önzőségük miatt ragadják magukhoz a vezetést, hogyha apa, anya nem irányít, akkor majd ők megoldják a helyzetet. A szüleik pedig a fent említett tudatalatti érzéseik miatt engednek, annak ellenére, hogy ekkor a saját szívük, elveik ellen cselekszenek. A megoldás lehet ilyenkor az, amikor a szülő visszaveszi az irányítást, s a védelmet ő biztosítja gyermekei számára. 

Tudd, hogy minden eszköz ott van a kezedben, hogy a nem szeretem dolgokat megváltoztasd, s boldoggá tedd az életeteket!

Értsd meg annak a tanítását, ahogy gyermeked érkezett a világra!  Tudatosítsd magadban a történteket, s keresd meg a gyermeked születésekor felbukkant érzéseidet. Engedd őket a felszínre jönni, hogy megérthesd őket. Szüntesd meg, engedd útjára a félelmeidet, a bűntudatodat, a a haragodat is. Fogadd el, hogy minden a legnagyobb  rendben történt, pont úgy, ahogy történnie kellett. 

Egy gyermek pontosan akkor születik meg, amikor eljön az Ő ideje. Ő határozza meg, hogy a kiírthoz képest sokkal korábban, vagy netalántán később születik meg. S azt is ő határozza meg, hogy sokadik vetélés, vagy próbálkozás után érkezzen csak meg. Mindezen döntéseknek meghatározott oka van.

Lehet, hogy pont akkor, a születése idején voltak olyan bolygóállások, amik őt segítik az életben. Lehet, hogy a saját életcélját összekötötte a te tanításoddal, s pont akkor, s úgy született meg, hogy jelentős tanítással bírjon számodra.   

Előfordulhat, ha nagyon érzékeny, s tiszta lélek érkezik hozzád, hozzátok, akkor  a szülőknek először meg kell tisztulniuk testben, s lélekben ahhoz, hogy ő megérkezhessen. Ilyenkor olyan események követik egymást az életetekben, ami ráébreszt a feladatotokra, s a tisztítás, tisztulás folyamatát végzi el, s tudatossá tesz benneteket. Ilyen lehet pl. többszöri vetélés, méhen kívüli terhesség, nem sikerült petebeültetés, és még sok más. 

Tehát nézz úgy az eseményekre, hogy annak pont úgy kellett történnie, ahogy történt. S amikor ezt megteszed, könnyebben felismered majd mindazokat a viselkedésformákat, amiket alkalmazol a gyereknevelés során. Hirtelen megérted, hogy mi az a kettősség, amivel eddig a gyermekedet nevelted. A szíved mindig megsúgta a választ minden egyes gyereknevelési kérdésedre, de a benned lappangó bűntudat felülírta ezt. Megérted már azt, miért engedsz a gyermeked azon kéréseinek, amit nem tartasz jónak teljesíteni. 

Ha pedig te voltál az, aki túl korán, vagy nehezen érkezett a szüleihez, akkor gondold végig a leírtakat, hogy megérthesd a szüleidet. Ha van bármi, amit ők a nevelésedben elhibáztak, tudd, hogy neked mindig van lehetőséged kijavítani azt, s jobbá, boldogabbá tenni az életedet. Felnőttként már a legtöbb dolog csak rajtad múlik. 🙂  

Megértéssel, most már tudatos viselkedéssel meg tudod változtatni a már kialakult magatartásformákat. 

Kívánok csodás ráébredéseket, erőt, és kitartást, hogy véghez vidd mindazt a gyereknevelésben is, ami s ahogy fontos számodra, számotokra. Áldás kísér téged, benneteket az úton! 🙏💖

 

Végtelen szeretettel: Balogh Andrea 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 12 =