Kis védelmezők

 

A mai gyermekek között megjelentek a Kis védelmezők. Az amúgy csendes, visszahúzódó, nyugalmat kedvelő gyermekek hangosak, verekedősök, harciasak lesznek az iskolai, óvodai közösségekben. Egyre több panasz érkezik rájuk a nevelőtől, s a szülők tanácstalanul, értetlenül állnak a jelenség előtt. 

A gyermekekkel beszélgetve hamar kiderülnek az okok: önvédelem, és mások védelme áll a viselkedésük mögött. Megmutatják, hogy velük nem lehet ujjat húzni, s észreveszik azt is, amikor a gyengébbeket bántják, sértik meg, vagy igazságtalanság, hazugság van jelen a térben, s erőteljesen lépnek fel ez ellen. 

Hogyan tudunk neki segíteni, hogy elvégezhesse ezt a fontos feladatát s mégis elfogadottabb legyen a viselkedése ezekben a közösségekben? Először is sok sok beszélgetéssel, amiben megtudhatjuk, megérthetjük az okokat, az őt motíváló tényezőket. Majd együtt fedezzük fel azokat a lehetséges megoldásokat, amik az erőszakot helyettesíteni tudják. Meglepő, de megvan bennük a megoldás, a másik út is, csak először azt fogják használni, amit a külvilágban látnak. A határait megvédeni fontos, de egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan teszi mindezt. 

Segítségül hívhatjuk a kristályokat is. A gyerekek szívesen válogatnak a kristályok között, nagyon szeretik az energiájukat. Engedjük nyugodtan neki, hogy kiválassza azt a kristályt, amire éppen akkor szüksége van. Csalhatatlan érzékkel fogja megtalálni a nekik megfelelőt. Álljon itt pár javaslat, a teljesség igénye nélkül:

  • Turmalin, az egyik legerőteljesebb védelmező kő, segít a gyermeknek megérteni önmagát, másokat, s visszaküldi a negatív energiát a feladóhoz.
  • A füstkvarc segít leküzdeni a stresszt, a félelmet, nyugalmat, védelmet biztosít. Az egyik leghatékonyabb földelő kő, ami elnyeli a káros elektromágneses szmogot, s pozitív rezgéssel tölti meg a teret.
  • Lapis Lazuli: Védelmet nyújtó kő, ami gyorsan oldja a stresszt, mély békességet biztosít. Segít, hogy őszintén kimonhassa az igazát, kompromisszumok és akadályok nélkül, ám ugyanakkor az aktív hallgatás hasznosságára is tanít. 

Emellett segítsünk neki megérteni a saját érzéseit, s meglátni a különböző érzéseket a többi embernél is, legyen az a másik gyerek, vagy akár mi magunk. Mutassunk neki példát, amikor szeretettel, de mégis határozottan védjük meg önmagunkat, szeretteinket. Fogadjuk el őt magát, azt a feladatát, amiért erre a földre érkezett, s szeretettel támogassuk ebben. 

Kívánok ehhez feltétel nélküli szeretetet, megértést, erőt minden szülőnek, s pedagógusnak! 

 

Balogh Andrea Beáta

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =