Kamaszok – őszinteség

 
 
 
Hogyan teremthetnek a kamaszok kapcsolatot a szüleikkel?
Először is a kamaszoknak őszintéknek kell lenniük, legyen ennek bámi is a következménye. El kell mondaniuk, hogy mit éreznek, de nem arrogánsan, hanem alázattal. Semmit sem szabad eltitkolniuk a szüleik elől. A szakadékot ugyanis a titkolódzás teremti meg: a szülők sok mindent titokban tartanak a gyerekeik elől, a gyerekek pedig ugyanezt teszik és a szakadék egyre csak mélyül.
A kamaszokat bátorítani kellene arra, hogy félelem nélkül elmondjanak mindent a szüleiknek. Ez nem csak a gyerekeken, hanem a szülőkön is sokat segítene.
Fontos lenne, hogy a fiatalok pontosan el tudják mondani, mi játszódik le bennük. Tudniuk kell, hogy nem kell eltitkolni semmit, mert ami a fejükben végbemegy, az mind természetes. A szülők tanácsát kellene kérniük, hogy mit tegyenek, mert ők most egy nyugtalan korszakukat élik és segítségre van szükségük.
A kamaszok nagyon nehéz helyzetben vannak. Változnak, maguk mögött hagyják a kamaszkort és serdülővé válnak. Folyamatosan alakulnak, és rengeteg segítségre van szükségük a szüleiktől.
Sajnos azonban az a helyzet, hogy nem is találkoznak a szüleikkel. Egy házban laknak, de nem beszélnek egymással, mert nem értik a másik nyelvét, nem értik a másik nézőpontját.
Mit lehet tenni? Elfogadással, megértéssel, szeretettel közeledni a kamaszokhoz, hogy megnyíljanak, s őszinték lehessenek. Az igazságnak, őszinteségnek megvan a maga szépsége. Amikor a kamaszok becsülettel, őszintén és igaz szívvel közelednek a szüleikhez, az beindít valamit a szülőkben is. Megjelenik a vágy, hogy ők is megnyissák a szívüket.
 
Én szerződést kötöttem apámmal. Azt mondtam neki:
– Szerződést akarok kötni veled.
– Miről? – kérdezte
– Ha igazat mondok neked, akkor jutalmazz meg, ne büntess! Mert ha büntetsz, legközelebb nem mondok igazat.
 
A világban mindenütt ez történik: az igazságért megbüntetik a gyereket, ezért később már nyilván nem fog igazat mondani. Inkább hazudozásba kezd, mert azt jutalmazzák.
 
Ezért azt mondtam apámnak:
– Dönthetsz. Ha azt akarod, hogy hazudjak, én hazudhatok…. ha te ezt jutalmazod. de ha készen állsz az igazságot jutalmazni, akkor az igazat fogom mondani – ezért viszont nem büntethetsz meg.
– Elfogadom a szerződést – felelte.
 
Az őszinteség, a becsületesség és az igazság a másik emberből is kiváltja ugyanezeket a tulajdonságokat.
 
Osho

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − nyolc =