Iskolakezdés 2020 szeptember – szülőként

 

Tegnap a gyerekek elindultak az iskolába. Valószínűleg felszabadult örömet éreztek: Végre, hosszú hónapok után találkozhattak a társaikkal, kiszabadultak az állandó szülői felügyelet alól. Talán Te, szülőként is megkönnyebbültél, hogy újra dolgozhatsz, vége az állandó otthonlétnek, újra a társadalom hasznos, pénzkereső tagjának érezhetted magad. Aztán mégsem úgy élted meg az iskolakezdést, mint amire számítottál. Voltak emlékeid a régebbi iskolakezdésekről, vagy elképzelésed a mostaniról. De ez nem egyezett meg azzal, amit megtapasztaltál. Ez az iskolakezdés más lett, mint amit vártál. Hiszen Magyarország kormánya félelemből, védekezésből hozott olyan intézkedéseket, ami sajnos egy iskolában nem keresztülvihető. Ott, ahol sok gyerek van kis helyen, akár egy épületben, nem lehet betartani a meghozott szabályokat. Itt az idő, hogy a kormány felülvizsgálja a döntéseit, s a lakossághoz alkalmazkodva megváltoztassa azokat. 

De mindaddig, amíg ezt megteszi, benned egy csomó negatív érzés születik: félelem, düh, harag, aggódás. Félted a gyermekedet, új, szokatlan és kellemetlen a megélt szituáció: maszk, fertőtlenítés, szabályok, korlátozások, vírus, soha többé online oktatás. 

DE! Kérlek, vedd észre, figyelj oda, hogy hogyan reagálsz erre az iskolakezdésre, a körülötte lévő szituációkra! Távolodj el egy icipicit a megélt érzésektől, érzelmektől. Ha ez sikerül, akkor meglátod majd a gyermekedet is. Ő figyel téged, s van olyan érzelmed, reakciód, amit megért, s van olyan, amit nem, hiszen nem ismeri a szituáció minden részletét. S minden érzelmet, azt is, amit megért, s azt is, amit nem, átveszi tőled. Bizony, hatással vagy rá, s példát mutatsz neki, akár akarod, akár nem. 

Kérlek, az ő kedvéért, s természetesen a saját jobb közérzetedért, engedd el azokat a negatív érzelmeket, amik akadályt gördítenek abba, hogy mind te, mind a gyermeked élvezhesse a napot, az újratalálkozást a barátokkal,, s számodra azt a lehetőséget, hogy újra dolgozhatsz. 

Ha nem is sikerül pozitív érzéseket előhoznod önmagadból az iskolakezdéssel kapcsolatban, legalább maradj nyugodt! Maradj meg, vagy legalább helyezkedj vissza a középpontodba! Dolgozz azon, hogy tudatosan megváltoztatod a negatív érzelmeidet mindaddig, amíg legalább semlegesek lesznek. Figyelj a szavaidra, ne hibáztass, ne szidj senkit! Minden mozdulatod, tetted, szavad példa  a gyermeked számára. Utánozni fog téged, hiszen csak így tudja megtanulni a viselkedési szabályokat, a beilleszkedést a társadalomba. Megtanulja az aggódást, a félelmet, a dühöt. Először átveszi, átérzi az érzelmeidet, mert nagyon szeret téged, s hihetetlen módon rád van hangolódva. Minél fiatalabb, annál jobban. Majd megtanulja az általad mutatott módon kezelni ezeket az érzelmeket. Ha érzékeny gyereket nevelsz, akkor ez a folyamat még erősebb, felfokozottabb lesz, s esetleg megmagyarázhatatlan dühkitörésekkel reagál. 

Maradj a középpontodban! Tegyél lépéseket, írj petíciót, beszélj nyugodtan a tanárokkal, ha úgy érzed, hogy szükséges, hogy a jelenlegi helyzet változzon! De ne szidd a kormányt, a pedagógusokat, az iskolaigazgatást fennhangon! Nyugodtan, határozottan lépj, hallgass a szívedre, hogy mit kell cselekedned, vagy fogadd el, ami most éppen van. A lényeg, hogy a gyermeked érezze: Minden rendben van. Neki nem kell félnie, mert a körülötte lévő felnőttek megoldják azokat a dolgokat, amikre neki nincs ráhatása. Neki csak az a dolga, hogy jól érezze magát, s tanuljon. Azt is főleg saját magának, hogy ő fejlődjön, s ne kelljen senki másnak megfelelnie. 

Most a felnőttek is vizsgáznak: Tudod – e szeretettel, a másik ember elfogadásával, de mégis határozott lépéseket téve kezelni ezt az helyzetet, vagy veszekszel s olyanokat tanítasz a gyermeknek, amit soha nem akarsz viszontlátni nála. Fogj össze a veled azonosan gondolkodókkal,  figyelj a másikra, a gyermekedre, s hallasd a nyugodt, határozott szavadat akkor, amikor szükséges, s annak, akinek kell, hogy szóljon. 

Légy az a magabiztos támasz, akire a gyermekednek  szüksége van! Így tud majd igazán fejlődni, tanulni. S ez az, amire minden szülő vágyik. Ott van benned az erő, a tudás, hogy mindezt megtedd. Tudatosan képes vagy rá!

Áldás rád, aki gyermeket nevelsz!

Szeretettel: Cseh Andrea

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenöt =