Hála

 

 

 

Tudod – e hogyha igazi, mély hálát érzel az életedben bármiért, akkor kiszorul a gond, bánat, szomorúság a szívedből, s az elmédből? Hála és félelem nem létezhet egyszerre benned! Figyelmet, energiát csak az egyiknek tudsz adni, kettőnek együtt egyszerűen nem megy. 

Ha hálás vagy, bármilyen apróságért is, megnyílik a szíved, eláraszt a nyugalom, a béke, és az öröm. Ha csak pár pillanatig tart is ez az érzés egy nap alatt, már nagy lépést tettél előre, hiszen olyan irányba indultál el, ami több örömöt hozhat az életedbe. Egy idő múlva másképp fogsz tekinteni az emberekre, a helyzetekre, s a körülötted lévő dolgokra. 

Mi a hála? A hála az elismerése mindannak, amit az élet tartogat számunkra, s ami lehetővé tette azt, hogy eljussunk eddig a mostani pillanatig. A hála azt jelenti, hogy a terheink helyett az áldásainkat számoljuk. Minden pillanat ajándék. Nem lehetünk biztosak benne, hogy lesz még egy ugyanolyan pillanat, mindazokkal a lehetőségekkel, amelyek a mostaniban megvannak.  

Ha szülő vagy, kérlek tanítsd meg ezt a gyermekednek is! Engedd, buzdítsd, hogy ő is keressen az életében olyan dolgokat, amiért hálás lehet. Lehet akár minden reggel, együtt, így kezdeni a napot. 🙂

Először adhatsz neki ötleteket, de egy idő után bátorítsd, hogy maga gondolkozzon. Bármit is mond, fogadd el! Lehet, hogy az első pillanatban értelmetlennek, vagy butaságnak tűnik, amit kigondolt, de az valamiért fontos volt neki. Tartsd ezt tiszteletben, kérlek! Ha nem érted, miért választotta ezeket a dolgokat, akkor kérdezd meg tőle, s figyelemmel hallgasd meg a válaszát. Lehetséges, hogy olyan oldalról ismered meg a gyermekedet, ami meglep Téged. Csodálatos gyermekeink bizony olyan dolgokat tudnak, amiről nekünk fogalmunk sincs, de  mindig készek arra, hogy megosszák velünk, ha őszinte érdeklődéssel fordulunk feléjük. 

Ha megtanítod arra, hogy hálával tekintsen az életében lévő dolgokra, észre fogja venni, hogy már most is mennyi dolog van az életében, aminek örülni lehet. Ha van kedvetek, írjatok egy listát, érdekes lesz megnézni akár egy hét, vagy hónap után. 🙂

Ha kitartóan gyakoroljátok a hála érzését, akkor el kezd majd a jó dolgokra fókuszálni, a rosszak helyett, s előbb, utóbb megváltozik a hozzáállása Hozzád, a körülötte lévő dolgokhoz, helyetekhez, eseményekhez. S erre most nagyon nagy szükség van. Az eseményeket nem mindig tudjuk befolyásolni, de a hozzáállásunkat igen.  

 

” Mindennap, amikor felébredek, arra gondolok, hogy szerencsés vagyok, hogy élek. Van egy felbecsülhetetlen értékű  emberi életem. Nem fogom elpazarolni.”

Tendzin Gyaco, Őszentsége, a dalai láma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + húsz =