Gyerekek gyógyszerezése

 

Hiperaktív, figyelemhiányos, speciális nevelési igényű gyermeket nevelsz? Vagy téged neveztek, neveznek így, aki kilógsz a sorból, s nehéz kordába tartani az érzelmeidet, viselkedésedet? Akármelyik is a kettő közül, akkor már bizonyára hallottál vagy már ki is próbáltál olyan nyugtatókat, vagy idegrendszerserkentőket,  amiket dührohamok, nem megszokott viselkedés, depresszió, bipoláris zavar esetén az érzelmeiket nehezen kontrolálható gyermekeknek, felnőtteknek írnak fel az orvosok. 

Hiszem, és elfogadom, hogy az orvosaink a tudásuk, s a szakmai gyakorlatuk legjavát nyújtják, amikor egy ilyen gyógyszert felírnak, s bizonyára sok esetben ( génhiba, vele született, vagy szerzett agyi elváltozások, stb.) ez az egyetlen, talán a legvégső megoldás a problémára. 

Ám ami megdöbbentett, hogy egyre több gyermekkel találkozom az iskolában, a családoknál, akik szednek ilyen gyógyszereket, vagy felmerült a gyógyszer lehetősége. Már alsó tagozatban is találkozni velük, szinte minden osztályban van egy, s ahogy idősebbek lesznek a gyerekek, még jobban nő a számuk.  Az alkalmazott gyógyszerek hatására az addig deviáns, kiabáló, dührohamos gyermek megszelídül, s szinte eltűnik mind otthon, mind az osztályteremben. Már olyan, mintha nem is lenne ott.

Jöjjön itt egy kis leírás a megfigyelt változásokról. Ez a kis történet Marktól származik, aki Svájcban dolgozik tanárként.

Janis ( 14 éves) egy éve jár az itteni középiskolába. Elmesélte, hogy Ritalint szed. ( Ritalin: központi idegrendszeri serkentő) Amikor a mellékhatásokról kérdeztük, elmesélte, hogy gyakran vannak migrénes rohamai, és sokszor vérzik az orra. Jobban tud koncentrálni, nyugodtabbnak érzi magát. Olyan benyomást keltett, mintha gyógyszerfüggő lenne. A szeme nem csillog és nehezen tud artikulálni. Nagyon érzékeny, s elmesélte, hogy van védőangyala is. ( Carolina Hehenkamps)

Észrevették azt is, hogy a Ritalint szedő gyermekek energia mezeje nagyon gyenge. A gyógyszer csökkenti a véráramot, károsíthatja az agyat. A gyerekek eltompulnak, és nem tudják a veleszületett képességeikkel feldolgozni az energia felhalmozódást, érzékeléseik csökkennek. Írtam már arról, hogy a ma csodálatos gyermekei nagyon érzékenyek az energiákra, mind a környezetükben, mind az ott lévő emberekben. A túl sok inger, érzelem megterheli őket, s ez energiafelhalmozódáshoz vezet a szervezetükben. Ilyenkor szükségük van a mozgásra, vagy meg kell tanítani nekik az energiavédelmet, hogy a környezet hatásai ne hassanak rájuk annyira. 

A gyógyszert szedő gyerekek könnyebben lesznek depressziósok, drogfüggők, s agresszívek a későbbiekben.

Amikor gyógyszert kapnak, akkor azok a tünetek, amikre figyelni kellene, s megtanulni megoldani őket, eltűnnek, megszűnnek. Már nem okoznak gondot a felnőtteknek, s a társadalomnak. A gyermekek pedig átvészelik, átlebegik a gyermekkorukat, s felnőve vagy folytatják tovább a gyógyszerek szedését, vagy nélkülük keservesen tanulják meg mindazt, amit gyerekkorukban elmulasztottak. 

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy teljesen utasítsd el a felkínált gyógyszert. Inkább fontold meg a használatát, s hallgass a szívedre! Ott bent, a belső középpontodban pontosan tudod, hogy te önmagadnak, vagy a gyermekednek akarod -e ezt a megoldást. 

Ha a lelked igent mond rá, akkor válaszd ezt, s bízz benne teljesen. Ne kételkedj, higgy abban, hogy a legjobb döntést hoztad, amit csak lehetett. S amint lehetőség adódik, szoktasd le gyermekedet róla, hiszen nem cél, hogy évekig csak a gyógyszer tartsa őt nyugalomban. De átmenetileg megoldás lehet. 

De ha csak egy csipetnyi kétely is felmerül benned, akkor nézd meg azokat a lehetőségeket, amik segíthetnek nektek.

1. Az első, s a legfontosabb, hogy fogadd gyermeked viselkedését jelzésnek, tünetnek, hogy valami nincs rendben. Figyeljétek meg, hogy mikor jönnek a rohamok, mire reagál ilyen erősen, s miért. Ezt próbáljátok kikerülni, megoldani, átbeszélni. 

2. Sokszor a gyerekek megmutatják mindazt, ami már nem működik egy társadalomban, egy családban. S ezt akarják lerombolni, átalakítani a viselkedésükkel.

Lehet, hogy neked állít tükröt, s belső munkára, változásra kényszerít téged. Fogadd hálásan, s vizsgáld meg tüzetesen, mire akarja felhívni a figyelmedet. Szerencséd van, mert a legtöbbször el mondják szóban is, csak oda kell figyelni erre. Határozottabb, becsületesebb, szókimondóbb, önmagadat még jobban felvállalóbb, önállóbb, szeretőbb leszel, ha meghallod ezeket a vészkiáltásokat, s teszel is, hogy megoldd őket.

Az is lehet, hogy az iskolával van gondja, ami nem elég rugalmas, elfogadó. Akkor felmerülhet az iskolaváltás, vagy a magántanulóság lehetősége is. Sokszor egy egyszerű iskolacsere az addig nagyon rossz viselkedésű gyermeket jóra tudja változtatni. Itt lehet, hogy el kell engedned a „versenyistálló” imaget, s elég lesz annyi számodra, hogyha a gyermeked megnyugszik végre. 

Ha pedagógusként találkozol ilyen gyeremekkel, akkor  a lehetőség szerinti egyéni bánásmód, a képességeihez mért feladatok, a gyermek elfogadása jelenthet változást.

S ezenkívül természetesen lehet bármi más, ami miatt ilyen viselkedést produkál. Keressétek meg együtt az okokat, s oldjátok meg. Nézzetek vele szembe, s tüntessétek el az életetekből.

2. Amikor a dühroham megérkezik, akkor már nincs mit tenni, át kell vészelni. Maradj a középpontodban, s tudd, ez is el fog múlni. Ne vedd magadra, bármit mond vagy tesz a gyermeked. Akadályozd meg, hogy kárt tegyen önmagában. Ha kicsi, öleld át jó szorosan, ha nagyobb, akkor is maradj mellette. Ne hagyd őt magára, akkor sem, ha félelem kúszik a torkodba. Hidd el, meg tudod oldani, képes vagy rá. Lehet, hogy egyedül csak te vagy az, aki segíteni tudsz neki ilyenkor. 

3. A düh, vagy pánikroham előtt:

– Nyugalom, feltétel nélküli szeretet, s elfogadás minden pillanatban. Ha kizökkensz ebből, térj vissza ide olyan gyorsan, amint lehet.

– Magnézium, egy kis citromfűvel, vagy anélkül. MgB6, plusz Valeriana, segítség lehet, és bármely idegnyugtató gyógynövény is. Ilyenkor megnyugszik a gyermek, vagy a kamasz, de nem lesz ” leszedálva”. Mindent érez, mindent ért, ugyanolyan, mint eddig, csak nyugodtabb. Lehetséges, hogy altatóként is hathat rá. Napi 1, maximum 2 db – nál többet ne adj neki, ha lehetséges. S ezt is csak alkalomszerűen, s ha állandóan kell, akkor minél rövidebb ideig tartson. 

– Elegendő pihentető alvás, világos rutinok, szabályok

– Vaspótlás

– Elegendő vitaminokban, rostban gazdag táplálék. Kevés cukor, kevés kávé, semmi alkohol. 

– Érdemes egy pajzsmirigy vizsgálatot is végezni. Az alul illetve a túl működés is okozhat idegrendszeri megterhelést, a megszokottól eltérő viselkedést. Ilyenkor egyszerűen hormonhiányban, vagy túltermelésben szenved a szervezet, s ezt kell korrigálni.

– Megfelelő, állandó testmozgás, ahol a dühét, a felgyülemlett energiáit le tudja mozogni, ki tudja adni magából. 

– Kristályok: Jade, labradorit, fluorit, ami segít, hogy a nyugalmat megtartsuk, megtartsa a gyermek, vagy visszaszerezzük. Lapis lazuli, az iskolába, munkába menet a zsebbe, megvédi őt a káros energiáktól. 

– Illóolajok: levendula, bazsalikom, bergamott, citromfű, majoránna, mirha, muskotályzsálya, szantálfa párologtatva, a kezére ruhájára csöppentve

– Tanítsd meg meditálni, az érzéseit megismerni, s kezelni őket.

S mindenekelőtt ünnepeld gyermekedet. Ő nem hibás vagy, törött, hanem különleges, érzékeny, csodálatos. A mai kor gyermeke, egy igazi kis fénymunkás, aki azért van itt, hogy ezt a világot megváltoztassa veled, általad. Szüksége van a segítségedre mind a változásnál, mind a világ, s önmaga megismerésével kapcsolatban. Egymást választottátok, tehát együtt mindent meg is tudtok oldani. Így ezt a gyógyszerelés kérdését. Hiszem, hogy te pontosan tudod, hogy mit kell tennetek. Állj bele, vállald fel, azt amit érzel, s ne félj semmitől! Az égiektől hatalmas támogatást kapsz, ők mindig ott állnak mellettetek, s vigyáznak rátok, a gyermekedre akkor is, ha nem vagy vele. Bízz, higgy, s tedd meg azokat a lépéseket, amikre szükségetek van egy boldog élethez.

Áldás rátok! 🙏💖

Végtelen szeretettel: Balogh Andrea

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 7 =