Feltöltődés

 

 

Biztos érezted már azt a csodálatos érzést, amikor tele vagy energiával, s tested, lelked dalol az örömtől, a jókedvtől, a boldogságtól. Ilyenkor szinte szárnyalsz, a problémák maguktól megoldódnak, az ötletek egymás után érkeznek hozzád saját gondolatok, vagy más emberek javaslatai, elbeszélései alapján, s neked semmi más dolgod nincsen, csak kiválasztani azt, ami épp a legmegfelelőbb az adott pillanatban. Ha gyerek vagy, akkor a tanulás is könnyebben megy, szinte suhan az idő, s már kész is vagy a feladatokkal.

S biztos ismered ennek az ellenkezőjét, amikor valamiért elvesztetted ezt az életenergiát, s minden ellenkezőleg sikerül, mint, ahogy elképzelted. Ez olyan, mintha összecsapnának a fejed felett a hullámok, s úgy érzed, soha sem lesz vége a harcnak, a szenvedésnek. Ilyenkor jó lenne elbújni, s várni mindennek a végét, kivárni, mire újra kisüt a nap, s táncra perdül a világ benned, s körülötted. 

De hogyan, s miért is változott meg az energiaszinted? Ennek nagyon sok oka lehet. Jöjjön itt egy kis felsorolás a teljesség igénye nélkül, talán te is megtalálod itt azt, ami neked  a legnagyobb gondot okozhatja:

 

  1. Elvették tőled különböző energiarablási módszerekkel
  2. Te magad adtad oda, mert nem voltál tudatos, nem figyeltél, vagy megsajnáltad a másik embert
  3. Önbizalomhiány, másoknak akartál megfelelni
  4. Túl sok munka, tanulás pihenés nélkül – nem figyeltél a tested jelzéseire
  5. Stressz, aggódás, félelem, bűntudat, harag, düh – negatív érzelmek. Megengedted, hogy elborítsanak, s nem dolgoztál velük, hogy átalakítsd őket legalább semlegessé.
  6. Alkohol, drog, s minden tudatmódosító szer nagyon alacsony energiaszintet eredményez
  7. Számítógép, telefon, tablet  használata 
  8. Nem megfelelő táplálkozás: túl sok hús, túl sok kávé, sok feldolgozott élelmiszer, sok cukor, kevés zöldség, gyümölcs, élő táplálék.

Amikor a tested energiaszintje csökken, abban a pillanatban fáradtabb leszel, rossz kedvű, morcos. Nehezedre esik mindazt megcsinálni, ami eddig könnyen ment. Mindenben megtalálod azt, ami nem tetszik, s ezt meg is jegyzed vagy hangosan, vagy magadban, igazából mindegy. A hangulatod pontosan tükrözi azt, ami benned végbe megy. 

Ilyenkor előfordulhat, hogy megkeresel egy másik embert, a párodat, a gyermekedet, a barátodat, vagy egy munkatársadat, esetleg osztálytársadat, s panaszkodással, agresszív viselkedéssel, vagy hirtelen ölelési rohammal energiát próbálsz tőle szerezni. Ha nem tudatos emberrel, vagy esetleg gyermekkel van dolgod, akkor ez általában sikerülni is szokott. Ám fontos tudnod, hogy ezt az energiát sajnos nem tudod megtartani, hamar elszáll tőled. Ennek az oka az, hogy nem a tiéd. Nem tarthatod meg azt, aminek a létrehozásában nem vettél tevékenyen részt.

Viszont az is nagyon fontos, hogy emlékezz rá:  Korlátlan életenergia áll mindenkor a rendelkezésedre, csak meg kell találnod a módját, ahogyan te azt önmagadnak megszerezheted. Hogyan? Mindazzal, ami neked örömet szerez. 

Figyelj tudatosan a testedre, a hangulatodra, s csípd fülön az energiarabló, energiavesztő szokásaidat, majd változtasd meg azokat. Így, pl. ha pihenni vágyik a tested, aludj, pihenj, anélkül, hogy bűntudatot éreznél miatta. Alvás, pihenés közben oly sok csoda történhet. Engedd, hogy a tested bevárhassa a lelkedet. 🙂

Csökkentsd a számítógép, a telefon használatát, akár kapcsold is ki őket napokra, ha megteheted. Ha a munkád miatt nem teheted meg, akkor legalább szabadidődben csökkentsd a használatukat.  Az alkohol fogyasztását mérsékeld, próbálj ki egy bulis hétvégét józanul, figyeld a tested, lelked állapotát másnap, harmadnap. Egy egy „becsípés” után napokba telik, míg visszatér az energiaszinted az eredeti helyére. S addig nagyon sok minden történhet veled.

Ha gyermeket nevelsz, akkor először magyarázattal, majd akár szigorral is csökkentsd az előbb felsorolt dolgok használatát. Nagyon sok gyerek telefon/ számítógép függő, jobban, mint a felnőttek. A chatek, a közösség az inteneten éppúgy rabul ejti őket, mint a számítógépes játékok. Egy virtuális valóságban élnek, miközben a való életben nem tudják megállni a helyüket. Itt hatalmas felelősséged van mind neked, mind a gyermekek körül élő felnőtteknek. Egyrészt példamutatással, rájuk fordított minőségi idővel, másrészt tudatos fegyelemmel, s betartható szabályok felállításával tudsz tenni mindaz ellen, ami a gyermekedet fenyegeti. De erről majd egy másik írásban többet olvashatsz.  Itt és most a gépek által okozott energiahiányra figyelj, amit az eszközök korlátozásával meg is tudsz oldani. 

Utána pedig térképezd fel, hogy melyek azok a tevékenységek, amik örömet okoznak neked, s a gyermekednek. Olyanokat keress, amikben nincsenek benne más emberek, amit akkor is szeretsz csinálni, hogyha senki nincs körülötted. Így nem függsz senkitől, attól, hogy az illető ráér -e , vagy hogy éppen milyen kedve van. 

Ez nagyon sok minden lehet. A lényeg, hogy teljesen el tudj merülni benne, ki tudj kapcsolni, energiával töltődni. Olyan elfoglaltság legyen, ami után boldognak érzed magad, vagy nagyon nyugodtnak. Amire vágyik a lelked, akár mindennap. S így is tedd: Minden áldott nap találj egy pici időt legalább, hogy a szeretett tevékenységeidből egyet, vagy kettőt meg is tegyél. 

Ha pici gyermeket nevelsz, akkor könnyű dolgod van, mert ő megmutatja neked, hogy mit szeret csinálni. Szinte mindig úgy kell elrángatni onnan. Aztán ahogy cseperedik, úgy érkeznek meg az elektromos eszközök, s a barátok az életébe, kiszorítva az eddigi kedvenc elfoglaltságokat. Ekkor keressétek meg együtt, hogy mi az, ami boldogsággal tölti őt el. Mi az, ami őt olyan nagyon érdekli, hogy még akár az időt is elfelejti, s bíztasd, hogy tegye ezt mindennapos tevékenységgé. 

A mostani időkben nagyon fontos, hogy tudatosan figyelj az energiáid forrásból való megszerzésére, önmagad energia feltöltésére, s majd annak megtartására. Így élhetsz egy boldog, nyugodt, kiegyensúlyozott életet, ahol a felbukkanó gondok nagyon gyorsan megoldódnak, a hullámok kisimulnak, s a szeretet végre áramolni tud először benned, majd körülötted. 

S amikor már mindezt tudod, cselekszed, áramoltatod, akkor tanítsd meg a gyermekednek is. A példádat úgyis látja, de néha szüksége van magyarázatra, beszélgetésre veled, ahol a kérdéseit felteheti, s a gondolatait megoszthatja. S ki tudja, lehetséges, hogyha megnyílik előtted, olyan titokba is beavathat, ami neked lesz meglepő, forradalmi újdonság. 🙂

Tölts fel magad mindennap Isten szent Forrásából, s hozz áldást a világra!

Végtelen szeretettel: Balogh Andrea

Kép: Daniel B. Holeman

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 16 =