Energiarablás a családban

 
 
 
Érezted – e már valaha, hogy felszabadulva, boldogan mentél haza, s egyszer csak történt valami, amikor azt érezted, hogy kihúzták a lábad alól a talajt, elszállt minden energiád, csak leülni akartál, s nem csinálni semmit?
 
Vagy fordítva, amikor nem volt semmi öröm benned, szinte aludni akartál minden pillanatban, elmenekülni a világ elől, s aztán egyszer, egy beszélgetés, akár vita valamelyik szeretteddel, egy incidens, vagy bármilyen interakció után, egyszer csak tele lettél energiával. Magad sem tudod megmagyarázni, mi történt, ám újra pörögtél, úgy, hogy ezt nem előzte meg semmilyen boldogság, vagy nyugalom érzet.
 
Mind a két esetben energiarablás történt a szeretteid s te közötted, s mindig az kapta az energiát, aki feltöltődött belőle, s az adta le/át, aki kimerült, elfáradt.
 
James Redfield írt erről a folyamatról a Mennyei Prófécia című könyvében. Mindaddig, amíg nem ismerjük fel azt, hogy mindannyiunk számára korlátlan energia áll rendelkezésre az univerzumban, addig a régi, jól bevált módszereket alkalmazzuk, azaz energiát veszünk el a körülöttünk élő emberektől, vagy megengedjük nekik ugyanezt.
 
Mindez már születéskor megkezdődik. Megtanuljuk utánzás révén, vagy tapasztalás útján azokat a módszereket, amikkel gyermekkorunkban magunkra akarjuk vonni a figyelmet, magunk felé irányítani az energiát. S azokat is, amikkel gyermekként vissza akarjuk szerezni, vagy megtartani a saját energiánkat.
 
Ezeket a dolgokat, bevált módszereket ismételgetjük újra és újra, mindaddig, amíg észrevesszük a saját, s a társaink viselkedését, s tudatosan megváltoztatjuk azt.
 
Hogyan, s mikor tudsz továbblépni, kilépni ebből a energiarablásból?
Akkor, amikor szembenézel önmagaddal, s felfedezed, miként manipulálsz te másokat az energiájuk megszerzése érdekében, s felismered mások különböző technikáit.
 
Ehhez vissza kell térned a múltadba, a gyerekkorodba, s felkutatni, hogyan alakult ki ez a szokás. Minél előbb tetten éred, annál könnyedebben tudod a tudatod ellenőrzése alatt tartani a viselkedésedet. Fontos figyelembe venni, hogy a szüleid, nagyszüleid, tanáraid szintén eljátszották a saját drámájukat: energiát próbáltak nyerni belőled, a gyermekből. S pontosan ezért alakítottad ki a saját hatalmi drámádat. Kellett egy stratégia, hogy visszaszerezd, vagy megtartsd az energiádat.
 
Így ne hibáztasd őket, csak emeld mindazt, amire rájöttél a tudatosságod szintjére, nézz szembe vele, s határozd el, hogy ettől a pillanattól kezdve nem működtetted a saját technikáidat, s másnak sem engeded meg ezt.
 
„Mindenkire érvényes a következő: vagy agresszíven igyekszik az ember energiát szerezni, közvetlenül kényszerítve a többieket arra, hogy figyeljenek rá, vagy passzívan, az emberek együttérzésére vagy kíváncsiságára alapozva próbálja felhívni magára a figyelmet. „
 
Az emberek hatalmi drámája e két véglet között helyzekedik el, s négy kategóriába sorolható.
 
1. A megfélemlítő, vagy zsarnok: Ő az, aki szóval, vagy tettleg megfenyegeti a másikat. Ilyenkor a másik ember/ gyerek megcsinál mindent, hogy elkerülje azt, hogy valami nagyon kellemetlen történjen vele.
 
2. Szegény én: Ő van a skála másik végén, s mindig a megfélemlítővel áll szembe. A lehető legpasszívabb módon igyekszik manipulálni a helyzetet. Bűntudatot ébreszt, akkor is, ha erre sem ok nem mutatkozik. Minden, amit az ilyen ember mond vagy tesz, olyan érzést kelt, hogy védekezni kényszerül a másik az önvád ellen, amért nem tesz eleget az illető érdekében. Ezek az emberek nagyon sokat panaszkodnak, sírnak, segítséget kérnek, amit aztán nem fogadnak meg. Kiáramlik az energia feléjük, de nem tudják, nem akarják megtartani.
 
3. Vallató: Ő az, aki finoman alkalmazza az agressziót. Állandóan nyüzsög, kérdezősködik, s folyton hibát talál a másikban, az energia megszerzése érdekében fokozatosan aláássa a másik önbizalmát.
 
4. Zárkózott: Általában a vallató emberek hozzák létre a zárkózottakat. A vallatásra elzárkózással reagálnak, így védik önmagukat. Egymással állnak szemben, egymástól veszik el az energiát.
 
Az emberek különböző helyzetekben különböző szerepeket is felvehetnek, de mindenkinek megvan a maga uralkodó típusa, amit újra és újra megismétel, attól függően, milyen családtagok között nevelkedett.
 
Így, elsőként nézd meg önmagadat, s azt, hogy hogyan reagálsz egy számodra kiszámíthatatlan, kellemetlen szituációra. Amikor nem a belső nyugodt középpontodból válaszolsz, azaz kimozdítható vagy, akkor vagy engeded, hogy az energiádat megtámadják, vagy neked van szükséged energiára. Próbálj a középpontodban maradni, ne válaszolj indulatból, a határozott szeretet bőven elég a legtöbb esetben.
 
Ha neked van szükséged energiára, akkor elsőként nézz szembe azzal, amit teszel, s fogadd el önmagadat, s értsd meg, hogy ez egy túlélő technika volt csak, amire most már nincs szükséged. Légy hálás, hogy megláthattad, hogy szembesültél mindazzal amit el akarsz engedni.
Tegyél meg mindent, hogy energiaszinted mindig magas legyen. Válassz olyan tevékenységeket, gondolatokat, amiktől örül a lelked. Imádkozz, hívd az angyalaidat, kapcsolódj vissza a Fényhez, Isten országához, meditálj naponta, menj a természetbe, vagy tégy olyan dolgot, ami boldogságot érzel. Mosolyogj!! Változz hát, alakítsd át önmagadban mindazt, amit már nem akarsz látni az életedben.
 
S ha a saját viselkedésedet már rendbe tetted, a hatalmi játszmáidat nem működteted, akkor nézd meg a családod tagjait, s az ő viselkedésüket is. Ha gyermekeid vannak, akkor ők már bizonyára megtanulták azt, amivel manipuláljanak téged. Ettől most már határozottan lépj el, s húzd meg a határaidat.
Tudd pontosan, mi az, amit meg akarsz engedni a gyermekednek, s mi az, amit már nem, s ezt közöld is velük szóval, cselekedettel.
 
Tanítsd meg nekik az energiájuk visszaszerzését azzal, hogy valamilyen olyan dolgot csinálhatnak, amit nagyon szeretnek, amitől boldogságot éreznek.
 
Hozzatok együtt szabályokat, s azt tartasd is be velük. Ne engedj a manipulációnak, zsarolásnak, bármilyen energiarabló módszernek. S ha szükséges, tedd ugyanezt a pároddal is.
Ha a párod nyitott ezekre a dolgokra, akkor mesélj neki, s a gyermekeidnek is az energiarabló módokról. Ha nem nyitottak, akkor csak cselekedj már az új módon, s remélhetőleg így, s sok beszélgetéssel megszűnnek a nem szeretem dolgok.
 
Az is lehetséges, hogyha te változol, akkor nekik sem lesz szükségük az eddig megtanultak használatára. Bár eleinte előfordulhat még egy párszor, de egyre kevesebbszer.
 
Ha a munkahelyeden, a baráti körben, vagy bárhol máshol tapasztalsz ilyen feléd irányuló energiarablási módokat, kedvesen de határozottan lépj el onnan. A határok meghúzása nem tiszteletlenség, hanem önvédelem. A jövőben mindenkinek meg kell tanulnia elengedni a régi szokásokat, s megtanulni az újakat.
 
Nagyon sokat tudsz tenni, változtatni tudatosan mind a saját életeden, mind a család eddigi működésén.
 
Az Új Kor családja akkor jöhet igazán létre, ha mindaz, ami a régi világhoz tartozott, s mindaz, amit működtettünk, de rossz irányba vezetett bennünket, szépen lassan megszűnik, s helyét átveszi a tudatosság, a szeretet, mind önmagunk felé, mind a családtagjaink felé.
 
Így legyen, így lesz!
 
Áldással és szeretettel: Balogh Andrea

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 16 =