Egy konfliktus megoldása

 

 

Egy konfliktus megoldása akkor a legeredményesebb, ha az mindkét félnek megfelelő, s mindketten elfogadják azt. Ezt úgy hívják, hogy győztes – győztes megoldás. De ez csak kétoldali kommunikációval, egymás meghallgatásával lehetséges. 

Mit csinálsz, ha konfliktusod van a gyermekeddel? Sok megoldás lehetséges.

  1. Az t mondod: Én vagyok a felnőtt, én tudom jobban, így lesz, ahogy mondom. Itt Te nyersz, de az örömöd csak átmeneti, mert látod a gyermeked szomorúságát, dühét, így a Te győzelmed sem lesz tökéletes.
  2. Átengeded a döntés jogát a gyermekednek, így a saját álláspontodat adod fel, kicsit önmagadat is. A gyermek győz, s a te önértékelésed a padlóra kerül. A gyermek megtanulja, hogy egy konfliktusban mindig ő fog győzni, ami később komoly gondokat fog neki okozni a különféle kapcsolatokban. A magadba vetett hited meginog, önbizalmadat jelentősen megtépázza a dolog.
  3. Megbeszélitek. Ilyenkor képesnek kell lenni a saját véleményedet megvédeni, de képesnek kell lenni meghallgatni a másikat is. Meg fogsz lepődni, hogy milyen ötletes javaslatokkal állnak elő a gyerekek, hogy megoldjátok együtt a szituációt. Mindketten nyertek ekkor, megtanultok egymással kommunikálni, érvelni, egymást elfogadni, s hidd el, a kapcsolatotok megerősödik. Ez egy hatalmas ajándék, amit adhatsz útravalóul gyermekednek az életre. 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 13 =