Beszélj szeretettel

 

Megfigyelted -e már tudatosan, vagy rácsodálkoztál -e valaha arra, hogy milyen szavakat használsz, úgy önmagaddal, a szeretteiddel, vagy bárkivel a környezetedben? Észrevetted -e saját magadon, ahogy akár a saját szavaid, vagy mások megjegyzése hogyan befolyásolják a hangulatodat, az érzelmeidet, s ebből kifolyólag a gondolataidat, tetteidet, vagy esetleg az övékét? 

Először, s mindenekelőtt érdemes megfigyelni, milyen szavakkal illeted önmagadat, mind gondolatban, mind hangosan, a többiek előtt. ” De hülye vagyok”, ” Én ezt mindig elrontom, vagy a társa: Ebben nem vagyok egyáltalán jó” – milyen sokszor hallani, főleg hölgyek, de gyerekek részéről is. 

Ha te használod ezeket a gondolatokat, akkor értsd meg, hogy valamikor régen, gyerekkorodban hallhattad ezeket a szüleidtől, s egyáltalán nem a sajátjaid. A szüleid valószínűleg jót akartak, a maguk módján bíztatva téged a helyes viselkedésre. Ám felnőttként tudatosodva bármikor megváltoztathatod azokat, amik már nem szolgálják életedet. 

Dr. Andrew Newberg, a Thomas Jefferson Egyetem neurológusa és Mark Robert Waldman, kommunikációs szakértő írta le mutatta be „A szavak megváltoztathatják az agyunkat” című könyvében, hogy csak néhány szó már befolyásolja a pszichét és az érzelmeket. Ők mutattak rá, hogy a szavak, amelyeket használsz, megváltoztathatják a gondolkodásodat és az agy működésében is változásokat okozhatnak.

Amikor olyan szavakat használsz, mint a „szeretet” vagy „béke”, változást idézhetsz elő az agyadban, pontosabban a szavak  megnövelik az agy kognitív teljesítményét. Ha pozitív szavakat használsz negatívak helyett, módosíthatod az agyban található motivációs központokat.

Amikor negatív szavakat használsz, megakadályozod bizonyos neurotranszmitterek tevékenységét, ami depresszióhoz vezethet. Ha engeded, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak feletted, beindíthatod a stresszhormonok termelésének fokozását.  Ezek a hormonok és neurotranszmitterek megszakítják a logikai folyamatokat, és gátolják az agy normális működését.

Newberg és Waldman így írnak erről:

„A negatív szavak vészjelző üzenetet küldenek az agynak, és megállítják a frontális lebenyben található agysejtek megfelelő működését.”

„Az optimista gondolatok fenntartásával stimulálhatjuk a frontális lebeny aktivitását. Ez a terület magában foglal egy speciális nyelvet,  közvetlenül kapcsolódik a motor cortexhez, amely a mozgásért és a cselekvésért felelős.”

„Azoknál, akik megkísérelnek pozitívak maradni, a lebeny funkciója megváltozik, és ez a másokkal való kommunikációra is hatással van.”

Egy, a Positive Psychology által készített tanulmány 35 és 54 év közötti felnőttekből álló csoportot vizsgált, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszik a pozitivizmus az agy működésében.

Megfigyelték,  hogy ha valaki pozitívan kezd gondolkodni, a depresszió mindössze három hónapon belül hanyatlani kezd, és ezáltal javul az illető életminősége.

 

Mindkét tanulmány arra hívja fel a figyelmet, mennyire fontos mind a gondolkodásod, mind pedig azok a szavak, amit a gondolkodásod nyomán kiejtesz.

 

Beszélj szeretettel elsőként önmagadhoz! Fogadd el azt a csodálatos embert, aki s amilyen éppen most vagy. Fogadd el, ha hibázol, s ismerd el, ha jót cselekszel. Nézz a tükörbe, s mond ki hangosan is: Szeretlek! Változtasd meg a belső párbeszédedet, hogy a külső is változhasson. Amikor magadról beszélsz mások előtt, nagyon figyelj! Ha észreveszed, hogy negatívan szólsz önmagadról, gyorsan szakítsd félbe a mondandódat, tudatosítsd, majd engedd el ezt a rossz szokást. Kezd el pozitívan gondolkodni, majd beszélni önmagaddal, s önmagadról! Hihetetlen változásnak indul majd az életed, csupán ennek a kis szokásnak a megváltoztatásával. 

 

Ha pedig édesanya, édesapa, nagyszülő vagy, figyelj nagyon kérlek, arra ahogyan a gyermekedre gondolsz, róla, s vele beszélsz! A szavaid belső monológgá válnak a számára, s ugyanúgy, ahogy a te életedben, nála is visszhangozni fognak mind most, mind felnőttkorában. Az önbizalmát, hangulatát építeni, de lerombolni is tudod. Lásd őt olyannak, amilyen ő valójában. Egy kis lélek, aki szeretetre, elfogadásra, ám világos határokra vágyik, ahhoz, hogy növekedni, fejlődni, kibontakozni tudjon. Beszélj vele olyan tisztelettel, ahogyan egy munkatársaddal, vagy egy másik felnőttel beszélnél. Bátorítsd a szavaiddal őt, s beszélj vele nyíltan, egyenesen. A ma gyermekei előtt a hazugságok nagyon gyorsan lelepleződnek, így nincs is értelme megpróbálni ezt. Tisztelni akkor fog téged, ha őszintén beszélsz, vagy tárod fel önmagadat előtte. 

 

Használsz pozitív szavakat akkor is, ha nincs melletted a gyermeked. Amikor panaszkodsz rá, a rossz tulajdonságait hangsúlyozod mások előtt, akkor ez önbeteljesítő jóslatként is működhet. Egy bizonyos rezgést bocsátasz ki, s a gyermek meg fog felelni ennek. Ezt egyszerűen megállíthatod, ha elkezdesz pozitívan gondolkodni róla. Meglátod a jó tulajdonságait, s ezeket emeled ki, illetve beszélsz róluk. Ekkor a figyelmed ezekre tevődik, s ezek indulnak majd növekedésnek. 

 

Amikor példát mutatsz először a saját életedben a változásokról, úgy fognak elindulni ugyanezek a gyermekednél.  Csodálatos lehetőség van a kezedben, hogy boldoggá tedd az életedet, az életeteket. Használd ezeket az egyszerű módszereket, s hogy előtűnhessen igaz önvalód!

 

Áldás kísérjen benneteket az úton! 🙏💚❤️

 

Végtelen szeretettel: Balogh Andrea 

Kép: Scott Howden

Forrás: filantropikum.com

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 6 =