A zene gyógyító ereje

 
 
 
 
Azt már régóta tudod, drága Lélek, hogy a zenehallgatás hatással van a hangulatodra, az érzelmeidre. Ha meditálni, lecsendesedni akarsz, akkor rendszerint nyugodt, békés dallamot választasz, ha dühös, haragos vagy, félsz, nagyon pörögsz vagy éppen pörgésre vágysz, akkor pedig sokkal dübörgősebbet. Talán azt is tudod, hogy a dalok szövegei is rezgések, s még akkor is hatással vannak rád, ha nem érted azt, amiről, amit az előadó énekel. 
 
Sokszor ösztönösen választod meg a zenédet. Ám ha tudatosan figyelsz oda a szokásaidra, majd választod meg a dalokat, amiket hallgatsz, megértheted, miért vonzódsz egyes zeneszámokhoz, s megismerheted még jobban önmagadat. Lassan rájössz majd, hogy a zene csodálatos segítség ahhoz is, hogy megváltoztasd a hangulatodat, vagy akár meggyógyítsd a testedet, lelkedet is. 
 
Ezt kutatások is alátámasztják.  Fiatal kutatók a Stuttgardi Egyetemen a zene hatását vizsgálták az emberi vérre. Nemcsak azt találták, hogy a vér, illetve a vércsepp reagál a zenére, hanem azt is, hogy a megfelelően megválasztott zene gyógyító hatással bír a vérre, s általa az emberi testre.  
 
Anette Kolb és Katharina Sinner friss vért cseppentettek fekete alapra és bekapcsolták a nagy felbontású kamerát. Miután a csepp nyugalmi állapotba került, lépes szerkezete is kirajzolódott a szélen nagyobb, a közepén kisebb üregekkel.
 
Ezt követően bekapcsolták a CD lejátszót, méghozzá jó hangosan. Egy könnyed zongoradarabbal kezdték a vér szórakoztatását, és a csepp szinte azonnal reagált a hanghullámokra. Jól láthatóan besűrűsödött a szerkezete, mintha valamilyen művészi igényű szőttes lett volna.
 
És jött a heavy metal! Dübörgött a dob, és bömböltek a torzított gitárok, a vércsepp pedig szó szerint szétesett. Kis híján elemeire bomlott a szerkezete.
 
A rendhagyó kísérlet igazolta, hogy szervesebben hallgatunk zenét, mint ahogy gondoltuk volna. Nemcsak fülünk, hanem testnedveink is részesei a muzsika hatásának, élvezetének.
 
A stuttgarti kutatók olyan kérdéseket vetettek fel, hogy például a vércseppeken kirajzolódó minták miként hatnak a testre. Lehet-e terápiás kezelésre használni ezt a jelenséget?
 
De a hanghatással való manipulálás és befolyásolás lehetősége is érdekesnek tűnik. Manfréd Spitzer orvosprofesszor és Bernd Köplin mérnök is beszállt a vérpezsdítő kutatásba. 
 
A zene hatalma
 
A zene hat a lélegzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok.
 
Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültségét. Máshol Dvorakra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalomérzetet.
 
A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni.
 
Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből a zaklatott járókelők megnyugtatására.
 
Gyógyító zenék
 
Álmatlanság ellen: Szimfóniák lassú tételei, Beethoven Holdfény szonátája, Bach csemballódarabjai, Schumann Álmodozása, Gershwin Nyáridőben című darabja
 
Baleset, sokk ellen: Feszültségoldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg: Ravel Bolerója, Mendelssohn e-moll hegedűversenye vagy a Hair című musicalből a Let the Sunshine In című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon és maga is akarja a gyógyulást.
 
Depresszió ellen: Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van.Felhasználható még Vivaldi Négy évszaka, Bach I. brandenburgi versenye, Beethoven VIII. szimfóniája és Gershwin Fascinating Rhytm című munkája.
 
Feltöltődéshez, energiaforrásként: Beethoven IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach d-moll toccata és fúgája, valamint az V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein West Side Storyjából az I Feel Pretty című dal.
 
Fáradtság ellen: Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára, vonósokra és csembalóra, Purcell: Versenymű két trombitára Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, indulók.
 
Fejfájás, migrén esetén: Mozart 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr zongoraversenye.
 
Éles fájdalom ellen: Hacsatúrijan Kardtáncát javasoljuk.
 
Gátlás leküzdésére: Ravel Bolerója, Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája, Dukas A bűvészinasa, dzsessz-, blues- és dixieland-darabok, Simon és Garfunkel The Boxer című száma.
 
Gutaütés esetén: Az utókezelést megkönnyítheti minden ritmikus, könnyen érthető zene, továbbá a metronóm ritmusa, rap, népdal vagy bármely kedvenc zeneszám közben.
 
Gyermek sérülése esetén: Csajkovszkij Diótörő című szvitje, egyszerű gyerekdalok. A lényeg, hogy a gyerek is ismerje a dallamot, és együtt dúdolja a zenével. A dúdolás felszárítja a könnyet.
 
Koncentrációs zavar esetén: Mozart D-dúr szonáta két zongorára, halk barokk háttérzene, hangos felolvasás Händel Vizi-zenéjének lassú tételeire.
 
Magas vérnyomás ellen: Gregorián énekek, Mozart: Versenymű fuvolára és hárfára, Simon és Garfunkel: Bridge Over Troubled Water című száma.
 
Meghűlés esetén: Mozart Varázsfuvolája, a Rolling Stones Honky Tonk Womanje, Rod Stewarttól a You Are the Star.
 
Torokfájásra legjobb az „m” hangot zümmögni.
 
Stressz ellen: Halk, kellemes háttérzene. Lionel Ritchie My Destinyje, romantikus zene: Schubert Pisztrángötöse és Heidenrösleinje, Schumann Álmodozása, Smetana A Moldvája, gregorián énekek, esetleg népdalok.
 
A szívműködés és a vérkeringés erősítésére: Bach d-moll concerto csembalóra és vonósokra, Adagio tétele, Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenye, Mendelssohn e-moll hegedűversenye, gregorián énekek, country- és westerndalok, popzene (Whitney Houston: Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner: On Silent Wings).
 
Kismamáknak: Mozart D-dúr szimfóniája, Kis éji zenéje, Vivaldi: Négy évszaka, gyermek- és altató dalok.
 
Érdemes kipróbálni a fent felsorolt zenéket, vagy bármilyen mást, amit nagyon szeretsz. Zenehallgatás közben, vagy utána figyeld meg tudatosan önmagadat, hogyan hatnak rád a különböző zenék. Meg fogsz lepődni az eredményen! 
 
Ha szülő vagy, akkor figyelj oda nagyon, hogy milyen zenét hallgat a gyermeked. Nagyon jól elárulja a hangulatát az aktuálisan hallgatott zeneszám.
Mutasd meg neki mindazt, amit te már felfedeztél a zene gyógyító, s hangulat javító hatásáról. S ha ő mutat neked valamit, ami nagyon megtetszik neked, akkor ne felejtsd el ezt szóvá is tenni neki. 🙂 
Néha a gyerekek ösztönösen megtalálják azokat a dalokat, ami boldogságot, szeretetet, békét, vagy éppen vidámságot hoz az életükbe. S ekkor ők tanítanak bennünket. 
 
Teljes sok örömöd benne!
 
Áldással és szeretettel: Balogh Andrea 
 
Forrás: joportal.hu
 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 17 =