A türelem erénye

 
 
 
Türelmes embernek tartod magad? El tudod fogadni, amikor megállásra kényszerít az élet? Vagy mindenképpen menned kell tovább, akkor is, ha nem érzed az utat, vagy nem jónak érzed azt? Elfogadod önmagadat, amikor nem úgy haladnak a dolgok, ahogy nagyon szeretnéd, amikor várni kell?
Elfogadod a szeretteidet, a párodat, a gyermekedet, a szüleidet akkor is, amikor próbára teszik a türelmedet, mert keresik önmagukat, a helyüket a világban, s tanulják ők is a türelem erényét?
 
Ha minden kérdésre igennel feleltél, akkor már megtapasztaltad a várakozásban rejlő bölcsességet. Azt, hogy mindennek oka van, a nyugalomnak, a csendnek, a várakozásnak is. Megtanultad, hogy soha semmiről nem maradsz le, mert el fog érkezni hozzád minden lehetőség, minden ember, aki részt kell, hogy vegyen az életedben, pont akkor, amikor eljön az ideje, se előbb, se később.
 
Amikor már ezzel a bölcs nyugalommal éled az életedet, tanítsd meg ezt a gyermekeidnek is.
Amikor még kicsik, akkor az állandó jelenben élnek, mindent azonnal akarnak, legyen az egy tárgy, a figyelmed, vagy a tudás, aminek megszerzéséhez kitartás, s idő kell. Számukra nincs múlt, legfeljebb valami homályos dolog, amiből csak a megélt érzésekre emlékeznek, s nincs még jövő sem.
Ha már nagyobbacskák, akkor lehet elképzelésük mindarról, ami után vágyakoznak, s ezt mielőbb el is akarják ezt érni. Nincs türelmük kivárni a dolgok menetét, s nincs türelmük önmaguk fejlődéséhez sem.
 
Szeretettel tanítsd meg nekik élvezni a pillanat örömét, azaz megtalálni minden pillanatban azt, aminek akkor, ott örülni lehet. Hálásnak lenni, ami akkor az övék, s nem az eljövendőre várni. s Tanítsd meg nekik elfogadni önmagukat, , hogy soha ne hasonlítsák magukat senki máshoz, csak legfeljebb régebbi önmagukhoz. Legyen ez az egyetlen viszonyítási alap, ha már összehasonlítást akar végezni.
Bátorítsd őket, hogy akkor is tartsanak ki az álmaik mellett, ha akadályok nehezítik az útjukat. Higgyenek önmagukban, s Istenben, s akkor mindent elérhetnek, amit csak akarnak. De ehhez bizony néha idő, s türelem is kell.
 
Amikor nagyon aggódnak, vagy nagyon türelmetlenek, tanítsd meg ellazítani a testüket. Ebben segíthet egy nektek már bevált meditáció, de az alábbi gyakorlat is:
 
Feküdj hanyatt, rásimulva a talajra, a tested és a fejed legyen egyenes, az áll ellazulva, a lábak könnyedén kinyújtva és a kezek tenyérrel felfelé a test mellett. Lazíts, és engedd, hogy a gondolataid felemelkedjenek, mint a színes léggömbök; lassan eltűnnek a kék égen… Figyelmedet most irányítsd a testedre… és képzeletben menj végig a fejedtől, az egész testeden keresztül a lábfejedig… Fújj ki minden feszültséget. Érzed, hogy egyre lazább vagy… a következő belégzésnél emeld fel a karjaidat a fejed fölé és nyújtsd ki az egész tested … Kilégzéskor vidd vissza a karodat oldalra… Ismételd meg kétszer… Majd gördülj oldalra és ülj fel. ( Carolina Hehenkamp)
 
Csináld vele te is, s meglásd, kisimulnak kicsit a dolgok körülöttetek. 🙂
 
Fontos, hogy te is fogadd el őt, akkor is, ha lassabb mint szeretnéd, ha tesz még egy kört, akár a tanulásban, akár a játékban, mert még nem fejezte be, amit elkezdett.
A mai kor gyermekei nehezen viselik a hirtelen váltásokat. Amikor belemerülnek valamibe, onnan nem lehet egy könnyen csak úgy kirángatni. Ilyenkor bizony hatalmas veszekedés jöhet létre.
Egyszerűbb ezt megelőzve, közös szabályokat hozni. Figyelmeztetni, időt beállítani, s még sok más dolgot is be lehet vezetni, hogy a napi ritmust be tudd tartani, s ők is kiegyensúlyozottak legyenek.
 
Eddig is nagyon fontos volt a mindennapi életünkben a türelmet gyakorolni, de a mai világban ez még lényegesebb lett. Sokszor csak ez segít bennünket, hogy megálljunk egy percre, egy órára, talán egy hónapra is, s a csendben meghalljuk a szívünk, vagy az angyalok szavát, akik szeretettel vezetnek bennünket.
 
Csak így lehetünk az igaz utunkon, amikor nem akarunk, s nem irányítunk túlzottan, hanem az angyalainkkal együtt működve áramlunk az élet csodálatos ösvényén.
 
Áldás rátok! 🙏❤ Szeretettel: Balogh Andrea

Hozzászólás

2 hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × öt =

  1. Köszönöm ezt a csodálatos összefoglalást a fejlődő lélek útjáról.
    Az egyik versem részlete jutott eszembe:
    A szív,s az ész,és érzelem, játszadozik én velem,repül száll vagy lezuhan gyermek lelkem ebben van!
    Én is csak a szívem szavára hallgatva tudom élni az életemet!
    És ez így szép! Áldás Köszönet,Hála,Szeretet!