A pozitív gondolkodásra nevelés

 

Mit jelent pozitívan gondolkodni? Állandó nevetést, vidámságot? Vagy elfogadást, önbizalmat, önszeretetet, s dolgokat úgy nézni, hogy ez az ember, vagy helyzet most mit tanít nekem, hogyan tudom ezt a problémát úgy alakítani, vagy én magam változni, hogy jobb emberré váljak általa? Szerintem inkább az utóbbi. ( De azért jó, ha tudunk sokat nevetni 🙂 )

Hogyan tudod megtanítani a gyermekednek, hogy higgyen önmagában, a problémákat tanulásnak, kihívásnak vegye, amit igenis meg tud oldani? Hát, először is példamutatással. Ha Te is ilyen ember vagy, vagy tudatosan ilyenné leszel, hidd el, hogy követni fogja a példádat. S sok sok beszélgetéssel, azzal, hogy Te is megerősíted az önbizalmát, s jelen vagy az életében. A kérdéseivel mindig megtalálhat Téged, de engeded, hogy saját maga hozza meg a döntéseit, s engeded hibázni is. Hiszen a hibákból tanul a legtöbbet. 

De sokat segíthet ez a kis lista is. Összegyűjtve megtalálhatjátok mindazt, ami fontos ahhoz, hogy egészséges önbizalomra tegyen szert, s pozitív hozzáállást alakíthasson ki az életében mindenhez, ami történik vele.  Olvassátok együtt, vagy add oda neki, ha egyedül szeretné elolvasni. Beszéljétek meg mindazt, amit nem ért, s magyarázatra szorul. Elmondhatja akár mindennap azokat a mondatokat, amik a legjobban tetszenek neki. 

 

A pozitív gondolkodás 12 pontja:

  1. Úgy nézek magamra mindig, ahogy csodára nézni illik, mert minden ember megismételhetetlen és egyedi. 
  2. Egyenrangúak vagyunk! Nem helyezem magam sem alád, sem föléd!
  3. Én én vagyok, te pedig te! Azért vagyok a világon, hogy beteljesítsem a küldetésem, nem pedig, hogy megfeleljek elvárásaidnak!
  4. Képes vagyok elérni, amit akarok!
  5. Problémáim kihívások, melyeknek megoldására képes vagyok magam, vagy szeretteim segítségével.
  6. Elérem, amit igazán akarok és olyasmit akarok, ami előnyömre válik és előrevisz.
  7. Meg akarom változtatni, ami változtatásra szorul, elfogadom, ami megváltoztathatatlan és képes vagyok különbséget tenni a kettő között.
  8. Hibáimmal és gyengeségeimmel együtt szeretem magam, mert tisztában vagyok egyediségemmel, tökéletességeimmel és erősségeimmel. Ugyanúgy tekintek másokra is! Erényem a megbocsájtás.
  9. Fenntartom a jogot arra, hogy változtassak a véleményemen, mert a fejlődésem során gyakorlásra, tapasztalásra és belátásra van szükségem.
  10. A negatív gondolatok, az elviselhetetlen emberek, s szélsőséges kritizálók számára az ajándékom egy mosoly, s a magam számára ajándékom a lehetőség, hogy bármikor otthagyhatom őket.
  11. Szeretem magam, jól kijövök magammal, képes vagyok csendben egyedül lenni, s úgy bánok másokkal, ahogy elvárom, hogy velem is bánjanak. 
  12. Testem, lelkem értelmem egységet képez. 

Tudatosan válj te is pozitív gondolkodásúvá, s melletted gyermeked is az lesz! Áldás Rátok! 🙏💖

 

Írta és szerkesztette: Balogh Andrea
Felhasznált irodalom: Sütő Ágnes: Legyél tanuló az élet iskolájában

 

 

 

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tizenegy =