A gondolatok ereje

 

Mondd csak, drága Lélek, amikor a tükörbe nézel, látod -e az a csodát, aki vagy? Amikor a szeretteidre, a gyermekedre, a párodra, a barátaidra, szüleidre, vagy a munkatársaidra nézel, meglátod -e bennük azt a lelket, aki azért érkezett a földre, hogy azt jobbá, szebbé, s egy sokkal boldogabb hellyé varázsolja? Meglátod -e bennük azt, aki szeretetre vágyik,s ezért mindent meg is tesz, hogy megkaphassa, számodra elfogadható, vagy kevésbé elfogadható módon? 

Ha elbizonytalanodtál kicsit bármelyik kérdésnél, akkor van még egy kis dolgod, hogy úgy nézhess önmagadra, a körülötted élő emberekre, ahogy a Jó Isten néz rád, a szeretet szemével. 

Azt már bizonyára hallottad, ismered, hogy az önmagadról alkotott negatív gondolataid a szüleid gyermekkorodban elhangzott, s azóta belső hanggá vált szavak, amiket még most is ismételsz. Ha még mindig felbukkannak ilyenek, akkor fontos, hogy először megértsd, miért mondták neked ezeket a szavakat, s ha kell, megbocsáss a szüleidnek, majd alakítsd át őket pozitív megerősítésekké. Tudatosan már megválaszthatod a belső párbeszédet magaddal úgy, hogy az megerősító, szerető, elfogadó legyen számodra. 

A környezeteddel  kapcsolatban szintén nagyon fontos, hogy tudatos legyél. James Redfield szerint, mind a pozitív, mind a negatív gondolat, előfeltevés, elvárás ami a másik emberrel kapcsolatban felmerül benned, rezgésként kiárad belőled, s eléri őt. Ha ez pozitív, akkor nincs vele semmi dolgod. Ám ha negatívak a gondolataid a másik emberről, akkor két dolog történhet. Ha az illető ember szoros kapcsolatban van az isteni forrással, már megismerte s elfogadta önmagát, akkor valószínűleg nem leszel rá hatással, illetve lehet, hogy önkéntelenül ellép tőled, vagy erőteljesen meghúzza a határait szavakkal, vagy tettekkel, megérezve a gondolati mintáidat. 

Azonban azoknál az embereknél, akiknek nincs szoros kapcsolata a belső, isteni energiával, azokra az emberekre negatív hatással lesznek a gondolataid, szavaid, tetteid is. Az író szerint az emberek tudata összekapcsolódik, ami azt is jelenti, hogy a gondolataink, elvárásaink abba az irányba befolyásolják a többi embert, hogy ugyanúgy gondolkodjanak, mint mi. Tehát ha egy ilyen emberhez érnek el a gondolataid, akkor ő olyan szerepet ölt magára, amilyent elvárnak tőle. Azaz, ha elítélsz valakit, mert csúnya, kövér, nem vitte semmire az életben, stb. akkor ezt a gondolati energiát elküldjük az illetőhöz, s ő maga is rosszat kezd gondolni önmagáról, s beteljesíti,  főleg a veled való interakcióban azt, amit vársz tőle. 

” Tedd azt másoknak, amit önmagadnak kívánsz, mert ahogy velük bánsz, ahogy róluk gondolkodsz, pontosan úgy bánnak majd ők is veled. ” Az elvárásaid, amit az érzéseid, tetteid által kiküldesz önmagadból, pontosan azt váltják ki belőlük, amire számítasz. 

Ha gyermeket nevelsz, akkor ennek a dolognak még nagyobb jelentősége van. Iciripici gyermekként még nagyon közel vannak az isteni forráshoz, így valószínűleg még nem is reagálnak a gondolaidra, érzéseidre. A pici babák még annyira saját isteni énjükkel vannak elfoglalva, hogy más nem ér is el hozzájuk. S aztán, ahogy cseperednek, úgy lesz egyre fontosabb, hogy a szüleik mit gondolnak róluk, s ennek a képnek mindenáron meg is akarnak felelni. Tehát bármi, ahogy te látod a gyermekedet, ahogy beszélsz vele, beteljesítődik. A gyermek mindent megtesz, hogy azzá váljon, amit gondolsz róla. 

Mit lehet tenni? Természetesen a dolgokat úgy kell látnod, ahogy vannak, olyannak, amilyenek, de át kell állítanod az elvárásaidat. Ne arra számíts, hogy olyan, amilyen, hanem arra, amilyen lehetne. 

Lásd meg benne a lelket, aki bátorításra, elfogadásra szeretetre vágyik.  Lásd meg, aki megteszi mindazt, amit most elutasít. Lásd meg az értékeit, s lásd azt is, hogy ezeket már használja. Előlegezd meg neki a bizalmat, s ne sürgesd őt. Higgy benne, hogy mindez meg is fog történni. Lehet, hogy türelmet kell tanulnod, kivárni, mire elindul. Addig pedig nincs más dolgod, mint hinni, bízni benne, támogatni őt. 

S ugyanígy fontos, hogy milyen gondolataid vannak a párodról, a munkatársaidról, az emberekről. Ha bátorítólag, elismerőleg, szeretettel gondolkodsz róluk, akkor ez ér el hozzájuk, s olyanná válnak.  Talán lesz lehetőséged segíteni nekik, hogy önmaguk legjobb változatává váljanak. A szavaid, a gondolataid emelhetnek, s rombolhatnak. 

A világod előbb utóbb téged fog visszatükrözni, s te is ugyanúgy megkapod azokat a gondolati mintákat, amiket te küldesz ki a nagyvilágba. Így érkezhet meg hozzád a szeretet, az elismerés, az elfogadás olyan emberektől is, akiktől eddig nem ezt kaptad. 

Változtasd meg a világot a gondolataid, s majd a cselekedeteid által. S mindezt a példáddal tanítsd meg a gyermekednek! Tegyél meg mindent, hogy teljesen önmaga lehessen, s akkor elindulhat, hogy beteljesítse mindazt, amiért erre a földre született. 

 

Áldással és szeretettel: Balogh Andrea

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × kettő =