A delfinek éneke

 
 
A gyermekek nagyon szeretik az állatokat, s közülük a delfinek kiemelt helyet foglalnak el. Olyan kicsit, mintha értenék őket, mintha egy nyelvet beszélnének. Lenyűgözi őket a delfinek játékossága, vidámsága, mozgékonysága.
 
A gyerekek akár láttak már életükben delfint, akár nem, nagyon gyorsan reagálnak a a delfinek énekére.
 
„Bizonyították, hogy a delfinek hangjának bizonyos frekvenciái endorfintermelést indítanak el a testünkben. Ez a kémiai anyag könnyű eufóriát okoz, csillapít minden fájdalmat ( ugyanúgy, mint a csokoládé, és a jégkrém)” ( Carolina Hehenkamp)
 
A delfinek éneke nagyon vidám, éppúgy, mint a gazdáik, éppen ezért nem a legjobb tanuláshoz, esti lenyugváshoz, de egy egy foglalkozáshoz, mozgáshoz, vagy mozgás le, illetve bevezetőjeként kiváló.
 
Érzékeny gyerekednek segíthet a delfin zene, amikor dekoncentrált, gondjai vannak a mozgásával, az írással, s minden olyan tevékenységgel, ami motorikus fejlettséget igényel.
Érdemes naponta egy pár percet, negyedórát, mondjuk tanulás előtt, vagy közben, amikor szünetet tart, hallgatni vele, s engedni, hogyha akar, akkor fusson, szaladjon, vagy csak egyszerűen mozogjon erre a zenére.
 
Ha pedagógus vagy, akkor ugyanezt megteheted a gyerekcsoportoddal. Jöjjön itt egy kis gyakorlat számotokra, vagy több gyermeket nevelő szülők számára:
 
Beszéljetek kicsit a delfinekről először, majd indítsd be hangosan a zenét. Hagyd, hogy a gyerekek mozogjanak… először csukott szemmel lassan, és egy helyben. Kérd meg őket, hogy próbálják így megérezni, hogy hol vannak a többiek. Majd nyissák ki a szemüket, és kezdjenek a teremben szaladgálni, olyan gyorsan, ahogyan csak tudnak, anélkül, hogy összeütköznének vagy akár hozzáérnének más delfinekhez. Addig engedd ezt nekik, amíg jónak érzed ezt a szaladgálást.
Majd kérd meg a gyerekeket, hogy válasszanak egy másik delfint, üljenek le a földre, szemben egymással, és csak egyszerűen nézzék egymást. A delfinek szeretik egymást, mindig.
 
A delfinek éneke felszabadítja a gyermekek kötött energiáit, összehangolja a bal és a jobb agyféltekét ( zene és mozgás), egyensúlyba hozza a gyermeket.
 
Ritkán, de az is elképzelhető, hogy nem jól reagál a gyermek, még ingerlékenyebb lesz a zene hallatán. Ezt fogadd el, s kapcsold ki a zenét. Ekkor túl sok neki az ebből áradó energia. Lehet, hogy nagyon elfáradt a nap folyamán, lemerültek az energia tartalékai, ilyenkor másra van szüksége.
 
Boldog zenehallgatást, játszást kívánok nektek!! S ha kipróbáltátok, írjátok meg, kérlek, hogy milyen tapasztalatokat szereztetek vele. Köszönöm!!! 🙏💖
 
Szeretettel: Balogh Andrea
 
https://www.youtube.com/watch?v=GOsfvjwwe2E&list=PLOSEz8EPO4Eiav34Tp07IGw5KXLGXmjbN&index=2&t=436s&ab_channel=Meditation%26Relaxation-Musicchannel

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =